Αισιοδοξία ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν τον “δημοσιονομικό γκρεμό”

Αισιόδοξοι εμφανίζονται εκπρόσωποι τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικανών, για την πορεία των συζητήσεων σχετικά με το δημοσιονομικό αδιέξοδο μπροστά στο οποίο βρίσκεται η αμερικανική οικονομία.

"Νομίζω ότι το πλαίσιο που παρουσίασα κατά τη συνάντησή μας σήμερα είναι συμβατό με όσα επιθυμεί ο πρόεδρος, είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη προσέγγιση", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζον Μπένερ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από συνάντηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπένερ δήλωσε πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ "μπορούν να αποφύγουν τον δημοσιονομικό γκρεμό", δηλαδή τις αυτόματες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τις αυξήσεις των φόρων στις αρχές του 2013. "Για να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί, δεχτήκαμε να βάλουμε στο τραπέζι (των συνομιλιών) τα φορολογικά έσοδα, εφόσον θα συνοδεύονται από σημαντικές περικοπές των δαπανών", σημείωσε.

Αισιοδοξία επικρατεί όμως και στις τάξεις των Δημοκρατικών. "Έχουμε μια βάση στην οποία μπορούμε να εργαστούμε", υπογράμμισε ο επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία, Χάρι Ριντ, ενώ η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χαρακτήρισε “εποικοδομητικές” τις συνομιλίες και τόνισε ότι είναι σημαντικό"να περάσουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στους καταναλωτές και στις αγορές".