“Να τεθεί σε εφαρμογή γρήγορα η τραπεζική ένωση”

Έκκληση για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη απηύθυνε σήμερα ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, χαρακτηρίζοντάς την “επείγουσα απάντηση στην κρίση”.

"Οδεύουμε προς μια τραπεζική ένωση, είναι αυτό που έλειπε από τη νομισματική ένωση”, ανέφερε σε ομιλία του στη Μαδρίτη, προσθέτοντας ότι η τραπεζική ένωση θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή γρήγορα, ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και η μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν κατά τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου να θέσουν σε εφαρμογή ένα μηχανισμό για την εποπτεία των τραπεζών στην ευρωζώνη, σαν πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας τραπεζικής ένωσης και προϋπόθεση ώστε το τείχος προστασίας της νομισματικής ένωσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, να μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει άμεσα τις προβληματικές τράπεζες.

Ο μηχανισμός αυτός είναι ένα "δίχτυ ασφαλείας, συμπαγές και αποτελεσματικό, κατά της αδικαιολόγητης αύξησης των ασφαλίστρων κινδύνου", υποστήριξε ο Νουαγιέ.