Πρόταση-έκπληξη για έναν και μόνο εκπρόσωπο της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ

Μία πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί ανά την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες έκανε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πράετ, ο οποίος εισηγείται την εκπροσώπηση της Ευρωζώνης στο εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από έναν και μόνο αντιπρόσωπο.

“Θα ήταν πολύ καλύτερο να μιλάμε με μία φωνή, αντί αυτού που έχουμε σήμερα, οπότε προσωπικά υποστηρίζω θερμά μία ενιαία εκπροσώπηση της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ”, ανέφερε ο Πράετ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Βερολίνο.

Η μείωση της ευρωπαϊκής παρουσίας στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ έχει ήδη συμφωνηθεί από το 2010, για να εκπροσωπηθούν πιο δίκαια αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, όμως μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πιο ισχυρές από τις χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, δύσκολα θα δέχονταν μία πρόταση σαν αυτήν του Πράετ, καθώς θεωρούν ότι θα έχαναν μέρος της επιρροής τους στις αποφάσεις του ΔΝΤ, ενώ υπάρχει ένα ακόμα πρόβλημα με την πρόταση του Πράετ: η επιλογή του ενός και μοναδικού αντιπροσώπου της Ευρωζώνης θα ήταν πολύ δύσκολη, λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ διαφορετικών κρατών-μελών της Ευρωζώνης.