“Ουτοπία η γρήγορη διάσωση της Ελλάδας”

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και την επίπτωση που μπορεί να έχουν αυτές στη Γερμανία εκφράζει με ανακοίνωση ο πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Κουρτ Λάουκ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ελληνική χρηματοδότηση.

Ο Λάουκ υποστηρίζει πως οι αποφάσεις για την Ελλάδα καθιστούν το ευρώ ακόμα πιο ασταθές, επισημαίνοντας ότι “η έκθεση της τρόικας αποκαλύπτει την ουτοπία της γρήγορης διάσωσης της Ελλάδας“.

Κατηγορεί ακόμα τις ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι παρέλειψαν να ενημερώσουν τους πολίτες για τις δυσάρεστες αλήθειες και εκτιμά πως “η Ελλάδα δεν θα μπορεί για χρόνια να χρηματοδοτηθεί χωρίς εξωτερική βοήθεια” και ”τα νέα χρήματα θα τα καταπιεί η ακριβή εξυπηρέτηση του χρέους”.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός χαρακτηρίζει “ανησυχητικό σημάδι” τη διαφωνία μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, καθώς “όταν οι δύο βασικοί πιστωτές δεν βαδίζουν πλέον στην ίδια πορεία, δεν χάνεται μόνο η πολύτιμη εμπιστοσύνη, αλλά μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι στο τέλος τα επώδυνα μέτρα θα τα χρεωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, κάτι που σημαίνει σύμφωνα με τον Λάουκ ότι η ΕΚΤ θα πρέπει ή να χαλαρώσει τις απαιτήσεις για τις ελληνικές τράπεζες ή, αν χρειαστεί, να αγοράσει εκ νέου ελληνικά ομόλογα.

Ο κ. Λάουκ προειδοποιεί ακόμη για τον κίνδυνο, εάν η Γερμανία δώσει επιπλέον αναβολή στην Ελλάδα και αν ενταχθεί τις επόμενες εβδομάδες και η Ισπανία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, οι αγορές πολύ σύντομα να αρχίσουν να αμφισβητούν και την γερμανική πιστοληπτική ικανότητα.