Η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει γενικευμένη κρίση στην απασχόληση

Εντελώς απαισιόδοξη αναφορικά με τις προοπτικές απασχόλησης σε παγκόσμιο επίπεδο, εμφανίζεται μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η μελέτη προειδοποιεί για μια γενικευμένη κρίση απασχόλησης η οποία απειλεί και τις προοπτικές ανάκαμψης. Και το χειρότερο όλων; Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα θαυματουργό φάρμακο για να θεραπεύσει την κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθυσμού, θα πρέπει να δημιουργηθούν 600 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι το 2030,

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση στην απασχόληση είναι γενικευμένη», σχολίασε ο Νάιτζελ Τουζ, ο αρμόδιος για την απασχόληση διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Το δείχνει σαφώς η μελέτη, υπάρχει έλλειψη θέσεων εργασίας και θέσεων εξειδικευμένης εργασίας».

Εξίσου ανησυχητικό, πρόσθεσε, είναι ότι «οι μισθολογικές και εισοδηματικές ανισότητες διευρύνονται σε πολλές χώρες της G20 παρά την πρόοδο σε ορισμένες χώρες με αναδυόμενη οικονομία, όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική».
Γενικά, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι υψηλότερος στις αναδυόμενες οικονομίες σε σχέση με τις περισσότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, χάρη σε κινητήριες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Βραζιλία, αλλά οι προοπτικές δεν είναι θετικές, δήλωσε ο Τουζ. «Οι παρούσες προβολές είναι απαισιόδοξες. Σημαντικά προβλήματα διαφαίνονται στον ορίζοντα.»

Σύμφωνα με την έκθεση που καταρτίσθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΑΣΕ), περισσότερα από 100 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στις χώρες της G20, ενώ 447 εκατομμύρια θεωρούνται «φτωχοί εργαζόμενοι» που ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια ημερησίως.
Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ασθενής, ενώ η κατάσταση στην απασχόληση επηρεάζει την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Η μελέτη διαπιστώνει στασιμότητα στους πραγματικούς μισθούς σε πολλές χώρες μέλη της G20, ακόμη και μείωση σε ορισμένες άλλες.
Ο αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας υπογράμμισε πάντως πως «δεν υπάρχει μαγική λύση» για να επιλυθεί η κρίση της απασχόλησης στις αναδυόμενες αγορές όπως και στις προηγμένες οικονομίες. «Ξέρουμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν 600 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας στον κόσμο έως το 2030 απλώς για να αντιμετωπιστεί δημογραφική αύξηση», ανέφερε.