“Η ΕΕ έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό της με τις κυρώσεις στη Ρωσία”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "έβαλε αυτογκόλ" σε οικονομικό επίπεδο, με τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία με αφορμή την ουκρανική κρίση, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ζητώντας να επανεξεταστεί η πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες.

"Η πολιτική των κυρώσεων που επιδίωξε η Δύση, δηλαδή εμείς, συνέπεια της οποίας είναι όσα κάνει η Ρωσία, προκαλεί μεγαλύτερη ζημία σε εμάς παρά στη Ρωσία", είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. "Στην πολιτική αυτό το λέμε να βάζει κανείς τρικλοποδιά στον εαυτό του", πρόσθεσε.

"Η ΕΕ όχι μόνο θα πρέπει να αποζημιώσει με κάποιο τρόπο τους παραγωγούς, είτε αυτοί είναι Πολωνοί, Σλοβάκοι, Ούγγροι ή Έλληνες, που τώρα υφίστανται απώλειες, αλλά θα πρέπει και να αναθεωρηθεί ολόκληρη η πολιτική των κυρώσεων", συνέχισε ο Όρμπαν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε εκφράσει και πρόσφατα την αντίθεσή του στις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, όμως σήμερα σημείωσε ότι αναζητά τρόπους για να διευκολύνει μια ενδεχόμενη αναθεώρηση της πολιτικής. "Θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ποιο είναι το ειδικό βάρος της Ουγγαρίας και επομένως οι δυνατότητές που έχουμε. Όμως αναζητώ εταίρους για να αλλάξουμε την πολιτική των κυρώσεων στην ΕΕ, που πιστεύω ότι δεν την μελετήσαμε προσεκτικά", κατέληξε.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, είχε επίσης ταχθεί κατά της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις αυτές “ανούσιες” και διερωτώμενος: “Γιατί έπρεπε να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομία της ΕΕ η οποία μόλις αρχίζει να αναπτύσσεται;”.

Διαβάστε: Διαφωνεί η Σλοβακία με τις “ανούσιες” κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Παρακαλούμε περιμένετε ...