ΕΕ: Ειδική επιτροπή μελετά τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο

Τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο σε κάθε προϊόν όπου αυτό έχει επιβληθεί μελετά ειδική ομάδα της Κομισιόν με επικεφαλής των επίτροπο Γεωργίας, Ντατσιάν Τσιόλος, ο οποίος μάλιστα διέκοψε εσπευσμένα τις διακοπές του για να επιληφθεί του θέματος.

Καθώς ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνουν τη πίεση για να καταβληθούν αποζημιώσεις, οι αξιωματούχοι η ειδική επιτροπή ενδέχεται να συμφωνήσει στη χορήγηση αποζημιώσεων από ένα ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013, στο πλαίσιο των αγροτικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

"Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως είναι λίγο νωρίς για να συζητήσουμε το κόστος των συνεπειών", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπος της Επιτροπής. "Εξετάζουμε κάθε προϊόν ξεχωριστά. Ελπίζουμε πως μέχρι την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα των δυνητικών επιπτώσεων ώστε να μπορέσουμε να την συζητήσουμε με τα κράτη μέλη", πρόσθεσε.

Ο Τσιόλος έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι ο αγροτικός τομέας της ΕΕ μπορεί να βρει γρήγορα νέες αγορές για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, που είναι αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ, σχεδόν το 10% του συνόλου των αγροτικών εξαγωγών της ΕΕ εκτός της Ένωσης.

Μια χωριστή ρωσική απαγόρευση για το ευρωπαϊκό χοιρινό κρέας που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα φέτος είχε λίγες επιπτώσεις, λέει η Κομισιόν, καθώς οι κτηνοτρόφοι βρήκαν νέες αγορές στην Ασία και βοήθησαν να καλυφθεί το κενό που είχε δημιουργηθεί από το ξέσπασμα μιας ασθένειας των χοίρων στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ανώτερη πηγή της ΕΕ δήλωσε σήμερα προς το Γερμανικό Πρακτορείο ότι η Ένωση ενδέχεται να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της ρωσικής απαγόρευσης. “Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει βάση στο διεθνές δίκαιο για τέτοιου τύπου μέτρα αντιποίνων", δήλωσε η εν λόγω ανώτερη πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, προσθέτοντας: "Θα αναλύσουμε πάντως πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά της προσφυγής στο πλαίσιο του ΠΟΕ".

Ωστόσο, δικηγόροι με έδρα τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως η προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Ρωσίας ίσως να μην είναι μια συνετή κίνηση, καθώς το συμφέρον της ΕΕ είναι να αποκλιμακώσει την κρίση.