ΔΝΤ: Κρύβει κινδύνους η σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη

Φόβους ότι η πολιτική λιτότητας που ακολουθείται στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου μπορεί να γίνει “πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη” εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε κείμενο που συντάχθηκε με αφορμή την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μεξικό.

"Θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια για να εφαρμοστούν οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου”, προβλέπει το ΔΝΤ.

Στις αρχές Οκτωβρίου το ΔΝΤ είχε παραδεχτεί ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις που θα είχαν τα μέτρα λιτότητας στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δεχτεί διεθνή οικονομική βοήθεια και κυρίως στην Ελλάδα. Στη σημερινή έκθεσή του εκτιμά ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να καθυστερήσουν την προσφυγή τους στους μηχανισμούς βοήθειας "για πολιτικούς λόγους", κάνοντας ουσιαστικά αναφορά στην Ισπανία, που δεν έχει προσφύγει ακόμα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η κυβέρνηση της χώρας φοβάται πως αν συμβεί αυτό θα αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα λιτότητας.

"Μια νέα επιδείνωση των εντάσεων στην ευρωζώνη θα υποχρέωνε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή", έκτιμά το ΔΝΤ, και επομένως υπάρχει πιθανότητα αυτό να οδηγήσει σε "ακόμη μεγαλύτερες απώλειες" όσον αφορά την ανάπτυξη.

Για τον υπόλοιπο πλανήτη, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η γενική οικονομική κατάσταση ενδέχεται να είναι σε πορεία σταθεροποίησης, τονίζοντας όμως ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει "νέα οπισθοδρόμηση".