Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να γίνουν ακόμα πράγματα στην Ελλάδα

Στη δουλειά που χρειάζεται ακόμα και πρέπει να γίνει σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δήλωσε πριν από λίγη ώρα, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο επικεφαλής του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ

Σχολιάζοντας για την υπο - δόση του 1.000.000 ευρώ, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euro-working Group) «έλαβε υπόψη του την τελευταία αξιολόγηση της τρόικα» και ενέκρινε την εκταμίευση των χρημάτων, υπογραμμίζοντας όμως πως η δόση δόθηκε με βάση τους στόχους Μαΐου.

"Το πρόγραμμα διαρκεί ως το τέλος του έτους. Θα συνεργασθούμε με την Ελλάδα σχετικά με την πρόοδό της", συμπλήρωσε. 

Στη συνεδρίαση,  ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να δώσει διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ιταλίας και της Γαλλίας για ελαστικοποίηση των δημοσιονομικών όρων, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως στο «διορθωτικό τμήμα» του Συμφώνου υπάρχει ήδη «αρκετή ευελιξία», διευκρινίζοντας ότι είναι καθήκον της Κομισιόν να αποφασίζει αν μεμονωμένες χώρες θα πρέπει να λάβουν μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να πετύχουν τους στόχους.

Παραδέχτηκε όμως πως στο «προληπτικό τμήμα» υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά μόνον με εφαρμογή του γράμματος του νόμου, που προβλέπει άμεση εφαρμογή πραγματικών μεταρρυθμίσεων ως αντάλλαγμα για την ευελιξία.

"Πρέπει να κάνεις πράγματα, όχι απλά να μιλάς για μεταρρυθμίσεις, αλλά να τις υλοποιείς [...] Μιλάμε για εμπροσθοβαρή εφαρμογή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, όχι να λες ‘θα κάνω μεταρρυθμίσεις στο μέλλον, δώσε μου χρόνο τώρα", εξήγησε.