S&P: Καμπανάκι για την ανεργία στην ευρωζώνη

Καμπανάκι για την ανεργία στην ευρωζώνη εκπέμπει ο επικεφαλής του τμήματος Αξιολογήσεων της Standard & Poor's (S&P), Μόριτζ Κρέμερ, προειδοποιώντας ότι τα υψηλά ποσοστά που καταγράφονται μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στην οικονομία.

«Όταν κάποιος μένει χωρίς δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει κίνδυνος να μείνει εκτός αγοράς εργασίας και να μην έχει πλέον αντικείμενο», υποστηρίζει ο Κρέμερ, επισημαίνοντας ότι οι άνεργοι απογοητεύονται και στη συνέχεια θεωρούν «βουνό» την επιστροφή τους στην παραγωγικότητα.

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα λοιπόν και την συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών να δράσουν αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της ανεργία, ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αφού όπως λέει, επειδή η Ευρώπη αντιμετωπίζει το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού της, «χρειάζεται εργαζόμενους για να χρηματοδοτήσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας».

«Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους», πρόσθεσε ο Κρέμερ. «Αν η ανεργία των νέων είναι πάνω του 50%, όπως και είναι σε ορισμένα κράτη-μέλη, αυτοί είναι οι άνθρωποι που πρέπει να πληρώσει τις συντάξεις μας», σημείωσε.