Τετ α τετ Μέρκελ-Ντράγκι για πρώτη φορά μετά τα αρνητικά επιτόκια

Την πρώτη τους συνάντηση μετά την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και τα μέτρα που εξήγγειλε η ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην Ευρωζώνη, είχαν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αρνηθεί να σχολιάσει δημόσια τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, και το ίδιο έκανε και σήμερα, παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση, επικαλούμενη την “καλή παράδοση” που έχει στο να μη σχολιάζει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Η Μέρκελ πάντως δήλωσε στους ρεπόρτερ πως με τον Μάριο Ντράγκι συζήτησαν για τη σημασία της συνέχισης των δομικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ακόμα πως το πακέτο μέτρων της ΕΚΤ δείχνει ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει τελειώσει.

Πάντως, οι πιο σφοδρές επικρίσεις κατά του προγράμματος της ΕΚΤ προήλθαν από τη Γερμανία, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να υποστηρίζει ότι τα χαμηλά επιτόκια δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση, ενώ τον Χανς-Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, να τονίζει ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ δίνουν την αίσθηση της απελπισίας και δε θα είναι αποτελεσματικές.

Τα χαμηλά επιτόκια δεν είναι άλλωστε δημοφιλή στη Γερμανία, αφού θεωρείται ότι τιμωρούν τους αποταμιευτές.