Κομισιόν: “Γκάζια” στην Ιταλία για το έλλειμμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να βγουν από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς κατάφεραν να μειώσουν το έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Οι χώρες αυτές είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Δανία και η Ολλανδία.

“Οι προσπάθειες και οι θυσίες που γίνονται σε όλη την Ευρώπη έχουν αρχίσει να αποδίδουν”, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Όμως ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες, ενώ ενθάρρυνε τη Γαλλία να αναλάβει επιπλέον μέτρα για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει η ΕΕ.

Η Επιτροπή επεσήμανε επίσης ότι αποφάσισε να μην αναλάβει δράση εναντίον της Φινλανδίας, το δημοσιονομικό έλλειμμα της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 3%, κρίνοντας ότι “η υπέρβαση οφείλεται στη συνεισφορά της χώρας στις επιχειρήσεις αλληλεγγύης για άλλες χώρες μέλη του ευρώ”.

Αντίθετα, η Κομισιόν δεν ήταν το ίδιο επιεικής και με την Ιταλία, την οποία καλεί να βάλει φρένο στο υπερβολικό έλλειμμά της, περιορίζοντας τις δυνατότητες του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, να προχωρήσει σε δημοσιονομική χαλάρωση.

Οι Βρυξέλλες ζητούν από την Ιταλία "να ενισχύσει τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2014", καθώς παρατηρείται απόκλιση από τις προϋποθέσεις που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ιδίως όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος.