Στο επίκεντρο των G20 η κρίση στην Ευρωζώνη

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) συναντώνται σήμερα στο Μεξικό προκειμένου να διατηρήσουν την πίεση στην Ευρώπη ώστε να βρει επιτέλους μια εύστοχη απάντηση στην κρίση της, η οποία εξακολουθεί να απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Οι υπουργοί και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 20 κυριότερων πλούσιων και αναδυόμενων χωρών αναμένεται να συναντηθούν από τις 17:30 (τοπική ώρα) της Κυριακής (01:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) για δύο ημέρες συζητήσεων.

Η επίσημη ημερήσια διάταξη είναι αρκετά ισχνή: ένα βήμα προς το επόμενο στάδιο της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης και της μεταρρύθμισης της διακυβέρνησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στα οποία δεν αναμένεται καμία θεαματική πρόοδος στο Μεξικό.

Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών των οικονομικά ισχυρότερων χωρών πρέπει επίσης να αναλύσουν την παγκόσμια οικονομία με το ΔΝΤ να έχει αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη.

Η μεξικανική προεδρία της G20 προτίθεται να θέσει τρεις μεγάλες "αβεβαιότητες". Η πρώτη είναι η επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών, μεταξύ των οποίων και της Κίνας και η δεύτερη είναι ο αμερικανικός "δημοσιονομικός τοίχος" που κινδυνεύει, εάν δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία στην Ουάσινγκτον, να καταλήξει στα τέλη του έτους σε μια δραστική στροφή στα δημόσια οικονομικά των Ηνωμένων Πολιτειών.