“Διαθήκες” από τις γερμανικές τράπεζες

Αναλυτικά στοιχεία για το πώς θα αναδιοργανωθούν ή και θα κατατμηθούν σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο για να συνεχιστεί η λειτουργία τους ζήτησε σήμερα από τις σημαντικότερες γερμανικές τράπεζες ο εποπτικός φορέας του κλάδου, BaFin, ώστε να προλάβει ένα σενάριο τραπεζικής κατάρρευσης.

Η απαίτηση του BaFin απευθύνεται στις “συστημικά” σημαντικές τράπεζες της χώρας, δηλαδή στις περίπου 15 τράπεζες που θεωρείται πως λόγω του όγκου εργασιών τους ή της ειδίκευσής τους θα επηρέαζαν σοβαρά την πορεία της γερμανικής οικονομίας αν πτώχευαν.

Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο στον τραπεζικό τομέα, καθώς στις ΗΠΑ οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν επίσης κληθεί να υποβάλλουν ανάλογες “διαθήκες” στην αντίστοιχη εποπτεύουσα Αρχή, ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο μία νέας Lehman Brothers.

Η απόφαση της BaFin συμπίπτει με τη σύσταση του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τις 28 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου να αυξήσουν τα διαθέσιμά τους, ώστε να μην κινδυνεύσει η σταθερότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα, μία γερμανική τράπεζα, η Commerzbank, βγήκε από τη λίστα των “συστημικά” σημαντικών τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως άλλωστε και οι Dexia και Lloyd's, λόγω της συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων τους.