Δεν έπιασε το όριο του ελλείμματος για το 2013 η Ισπανία

Λίγο πιο πάνω από το στόχο που είχε τεθεί διαμορφώθηκε για το 2013 το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού, Κριστομπάλ Μοντόρο.

Η ισπανική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για έλλειμμα κάτω από 6,5% το 2013, όμως αυτό τελικά διαμορφώθηκε στο 6,62% του ΑΕΠ της, με τον Μοντόρο πάντως να σχολιάζει πως είναι ένας “θετικός αριθμός”, και ακόμα περισσότερο δεδομένου ότι το 2013 ήταν χρονιά ύφεσης.

“Η Ισπανία βρίσκεται στη διαδικασία μείωσης του δημόσιου χρέους της”, υπογράμμισε ο Μοντόρο, που πρόσθεσε ότι η χώρα εισέρχεται σε μια φάση ανάκαμψης της οικονομίας της, καθώς κατέγραψε μικρή ανάπτυξη 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2013, και 0,2% το τέταρτο.

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009 παρατηρήθηκε στην Ισπανία το Μάρτιο μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή, προκαλώντας φόβους στη χώρα, όπως και στο σύνολο της Ευρωζώνης, για αποπληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία, που ήταν ήδη ιδιαίτερα χαμηλός τους τελευταίους μήνες, έπεσε τον Μάρτιο σε αρνητικό ποσοστό, με μείωση των τιμών κατά 0,2% σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ισπανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.
“Υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού” στην Ευρωζώνη και, μολονότι “δεν είναι αυξημένος”, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα “πρέπει να λάβει μέτρα για την πιθανότητα αυτή”, δήλωσε την Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Λουίς Μαρία Λίντε.