Η Gazprom σχεδιάζει επέκταση στην Κριμαία

Η ρωσική Gazprom ήδη συζητά την επέκταση της στον ενεργειακό τομέα (πετρέλαιο και αέριο) στην Κριμαία, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο RIA.

"Φυσικά η Gazprom ήταν η πρώτη που μας προσέγγισε με κάποια πρόταση" είπε ο Rustam Temirgaliev, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κριμαίας.

Ωστόσο η Gazprom αρνείται για την ώρα να σχολιάσει τις πληροφορίες, σύμφωνα με το Reuters.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Temirgaliev είχε δηλώσει ότι οι κριμαϊκές αρχές σχεδιάζουν να πουλήσουν την τοπική ενεργειακή εταιρεία Chornomornaftohaz σε κάποια ρωσική εταιρεία "σαν τη Gazprom".

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ανακοινωθεί από τις αρχές της Κριμαίας ότι όλες οι κρατικές και ημικρατικές εταιρείες θα ενταχθούν στο ρωσικό ιδιοκτησιακό δίκαιο ενώ όσες είναι ιδιωτικές θα παραμείνουν στα χέρια των ιδιοκτητών τους.

Τον Απρίλιο η Κριμαία μπαίνει στο ρωσικό ρούβλι

Από τις αρχές του άλλου μήνα, η Κριμαία θα υιοθετήσει το ρωσικό ρούβλι ως επίσημο νόμισμα εγκαταλείποντας το ουκρανικό νόμισμα.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το ουκρανικό νόμισμα θα έμενε παράλληλα σε ισχύ μέχρι το 2016, όμως οι αρχές της Κριμαίας αποφάσισαν ότι "η παράλληλη κυκλοφορία" των δυο νομισμάτων "δεν θα δουλέψει".