Ισπανία: Έρχονται ριζικές αλλαγές αλά… ιταλικά στη φορολογία

Κάτι από... Ματέο Ρέντζι θυμίζουν οι αλλαγές στη φορολογία που προτείνει μία ομάδα ειδικών που συστήθηκε για το λόγο αυτό στην Ισπανία, μία μέρα μετά τις εξαγγελίες του Ιταλού πρωθυπουργού για δραστικές μειώσεις φόρων σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Διαβάστε: Λεφτά υπάρχουν! – Η συνταγή Ρέντσι κόντρα στη Μέρκελ

Στις προτάσεις των ειδικών, που παραδόθηκαν σήμερα στην ισπανική κυβέρνηση, περιλαμβάνεται η μείωση της φορολογίας ιδιωτών και επιχειρήσεων, με παράλληλη μετακίνηση ορισμένων κατηγοριών προϊόντων από τις χαμηλότερες βαθμίδες του ΦΠΑ (4% και 10%) στο 21%. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, προτείνεται σταδιακή μείωση της φορολογίας από το 30% στο 25% και κατόπιν στο 20%, όμως ταυτόχρονα θα αποσυρθούν οι διάφορες φοροαπαλλαγές που πολλές μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύονται για να πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Παράλληλα, η επιτροπή προτείνει αυξήσεις σε περιβαλλοντικά τέλη, όπως και σε τέλη ηλεκτρισμού, αλλά και στο πρόσθετο τέλος για αλκοολούχα ποτά.

“Εκεί που έχει υπάρξει μία περικοπή σε κάποιο φόρο, έχει υπάρξει μία αύξηση σε κάποιον άλλο για να συγκεντρωθεί το ίδιο ποσό. Αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα, θα βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη”, δήλωσε στο Reuters μέλος της επιτροπής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στόχος της κυβέρνησης με τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι να αυξήσει τα έσοδά της από τη φορολογία, που τα τελευταία έξι χρόνια έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι (όπως και της Ελλάδας άλλωστε) γεμάτο “παραθυράκια” και εξαιρέσεις, ενώ μαστίζεται και από τη φοροδιαφυγή.