Σόιμπλε: “Φρένο στο γερμανικό χρέος από το 2013”

"Σχεδόν ισοσκελισμένο" αναμένει τον προϋπολογισμό του 2013 για λογαριασμό της Γερμανίας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε άρθρο του στην Tagesspiegel am Sonntag, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει χαρακτηριστικά:

"Το ομοσπονδιακό κράτος θα τηρήσει πιθανώς τις υποσχέσεις του ήδη από το 2013, με προϋπολογισμό σχεδόν ισοσκελισμένο, τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι απαιτείται από τον θεμελιώδη νόμο. "Αυτή είναι μια επιτυχία", εκτιμά ο ίδιος, καθώς η Γερμανία είχε εγγράψει το 2009 στο Σύνταγμά της «φρένο στο χρέος»".

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να φτάσει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό χωρίς χρέος το 2016, ενω τώρα΄φαίνεται ότι θα καταφέρει ήδη από το 2014. Ο Φίλιπ Ρέσλερ θέλει να καταστήσει τη δημοσιονομική εξυγίανση το κεντρικό θέμα της επόμενης συνάντησης των ηγετών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στις 4 Νοεμβρίου.

"Σε επίπεδο περιφερειακών κρατιδίων, τα ελλείμματα μειώνονται επίσης, ενώ οι δήμοι και τα δημόσια ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν ήδη δημιουργήσει πλεονάσματα", δηλώνει ταυτόχρονα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τα νέα του εξορθολογισμού του γερμανικού προϋπολογισμού αντιμετωπίζονται από τον γερμανικό Τύπο ως επιτυχία της πολιτικής Μέρκελ για δημοσιονομική εξυγίανση.

Ο κ. Σόιμπλε σημειώνει, ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας (Ομοσπονδιακό κράτος, περιφερειακά κρατίδια (Länder), δήμοι και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης) θα πέσει κάτω από το 0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το τρέχον έτος.