Αποφασισμένη δηλώνει η Ιρλανδία για τη δημοσιονομική ανάκαμψη

Την αποφασιστικότητα της Ιρλανδίας να φέρει εις πέρας με επιτυχία το δημοσιονομικό πρόγραμμα που υιοθέτησε ως αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 85 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ίμον Γκίλμορ.

Σε συνάντηση που είχε με το Γερμανό ομόλογό του, Γκίντο Βεστερβέλε, στο Βερολίνο, ο κ. Γκίλμορ δήλωσε: "Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η πρώτη χώρα που θα εξέλθει με επιτυχία από ένα τέτοιο σχέδιο και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να το επιτύχουμε".

"Η χώρα μας αναβίωσε με την περσινή ανάπτυξη, αλλά φέρουμε το πολύ βαρύ φορτίο τραπεζικών χρεών, με δεδομένο ότι οι φορολογούμενοί μας υποχρεώθηκαν να αντέξουν όλο το βάρος της διάσωσης των τραπεζών", πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας.

"Απέναντι σε αυτές τις ειδικές συνθήκες, εκτιμούμε τη δέσμευση της Γερμανίας και των εταίρων μας στην Ευρώπη να εξετάσουν την ιδιαίτερη περίπτωση της Ιρλανδίας", σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Γκίντο Βεστερβέλε υπογράμμισε ότι η Ιρλανδία αποτελεί "ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού που μπορεί κανείς να κάνει με την πειθαρχία και την πολλή δουλειά" και σημείωσε ότι η χώρα αυτή έδειξε ότι "είναι δυνατό να εξέλθει κάποιος από την κρίση χρέους".

"Σεβόμαστε πάρα πολύ τις προσπάθειες της Ιρλανδίας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειές σας και τη φιλοευρωπαϊκή σας δέσμευση, θαυμάζουμε την επιτυχημένη ιστορία που γράφετε", πρόσθεσε.