Μετά το Grexit, έρχεται το… Nexit

Μία μελέτη της Capital Economics, η οποία καταδεικνύει ότι η Ολλανδία θα μπορούσε να επωφεληθεί σημαντικά από μία ενδεχόμενη αποχώρησή της από το ευρώ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσίασε σήμερα ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της χώρας, Γκερτ Βίλντερς, προς επίρρωσιν της θέσης του για “Nexit”, όπως χαρακτηρίζει την αποχώρηση της Ολλανδίας από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αποχώρηση της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγούσε τη χώρα από την αναιμική ανάπτυξη στη γρήγορη ανάκαμψη, επιφέροντας οφέλη δισεκατομμυρίων ευρώ για τα χρεωμένα νοικοκυριά της χώρας. Αν οι Ολλανδοί επέλεγαν την “Nexit”, η οικονομία της χώρας θα ενισχυόταν κατά 10% μέχρι το 2024, προσθέτοντας 9.800 ευρώ στο ταμείο κάθε νοικοκυριού σε βάθος δύο δεκαετιών.

Εξηγώντας το πώς θα προέκυπταν αυτά τα οφέλη, η έρευνα σημειώνει τη μείωση του κόστους της επιχειρηματικότητας στην Ολλανδία, την αύξηση των εξαγωγών προς τις αναδυόμενες αγορές, το μεγαλύτερο έλεγχο της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, καθώς και τον τερματισμό των χρηματοπιστωτικών συνεισφορών της χώρας στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Πράγκνελ, εκ των συγγραφέων της μελέτης, οι ελευθερίες που θα παρείχε στην Ολλανδία η αποδέσμευσή της από την ΕΕ θα δημιουργούσε ευκαιρίες για ρυθμούς ανάπτυξης που σήμερα μοιάζουν ανέφικτοι. “Υπάρχουν, βέβαια, κίνδυνοι από την αποχώρηση από την Ένωση, αλλά είναι μέτριοι και διαχειρίσιμοι”, υποστηρίζει.