Τσάι και συμπάθεια (;) από τη Μέρκελ για την ανεργία των νέων

Για πάνω από μια ώρα εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής νεολαίας δέκα ευρωπαϊκών χωρών έπιναν... πλύση τσάι με την Άνγκελα Μέρκελ.

Διαμαρτυρίες για την ανεργία στη νεολαία, που εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά στην περιφέρεια της Ευρώπης. Εγκλήσεις για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων, που έχει λανσάρει η ίδια η καγκελάριος κατά της ανεργίας. Ενστάσεις για το τεράστιο κύμα μετανάστευσης της "χρυσής νεολαίας" των φτωχών χωρών προς τις πλούσιες. Καταγγελίες για την ανεύθυνη εγκατάλειψη των νέων ανθρώπων, που σπρώχονται έτσι εν πολλοίς στο νεοναζισμό – αυτά και άλλα θλιβερά παρόμοια κυριαρχούσαν στο μενού της συνάντησης ανάμεσα σε καφέ, τσάι και άλλα αφεψήματα.

"Άκουγε με μεγάλη υπομονή" έλεγε παριστάμενος στο tovima.gr, ωστόσο πρόσθεσε: "Αμφιβάλλω όμως αν η πλύση εγκεφάλου πέτυχε".

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η καγκελάριος έδειχνε πρόθυμη να συζητήσει ανοικτά για το θέμα. Μόνο που η συζήτηση επιβεβαίωσε για μια άλλη φορά το χάσμα που χωρίζει τις απόψεις της από εκείνες των νεαρών συνδικαλιστών.

"Τόνισα στην καγκελάριο, ότι η πολιτική της απασχολιμότητας υπό συνθήκες λιτότητας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάπτυξη" ανέφερε ο γραμματέας νεολαίας της ΓΣΕΕ Γιάννης Πούπκος, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών. Και ότι η έτσι παραγόμενη ανεργία οδηγεί τη νεολαία στην περιθωριοποίηση και συχνά στο νεοναζισμό.

Η καγκελάριος έτεινε πάντως ευήκοο ους σε ορισμένες επισκέπτες της, όπως στον εκπρόσωπο της Λιθουανίας, ο οποίος συνηγόρησε υπέρ της παραμονής των νέων στις θέσεις εργασίας τους τουλάχιστον κατά ένα χρόνο μετά τη λήξη του πρώτου από το κράτος επιδοτημένου εξάμηνου απασχόλησης – με μικρότερο βέβαια κατόπιν ποσό επιδότησης.

Τελικά, η κ.Μέρκελ υποσχέθηκε ότι "αν χρειαστεί", θα φροντίσει να βρεθούν περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.