Τρόικα: Φύλακες άγγελοι της Ευρώπης ή καρδινάλιοι της λιτότητας;

“Αποκαλούμενοι πρωταθλητές της λιτότητας, ποιοι αποτελούν την τρόικα και σε ποιον λογοδοτούν; Είναι οι “φύλακες άγγελοι” του ευρωπαϊκού project ή εμποδίζουν την ανάπτυξη;”.

Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει, μέσα από ένα βίντεο διάρκειας 4,5 λεπτών, η διαδικτυακή τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραθέτοντας πληροφορίες για το ποια είναι η τρόικα, πώς λειτουργεί και κατά πόσον τα έχει καταφέρει καλά στην Ευρώπη.

“Ο κόσμος εδώ, στην έδρα της Κομισιόν, λέει ότι (η τρόικα) απέτρεψε την άτακτη χρεοκοπία από δάνεια και σοβαρές κοινωνικές συνέπειες σε εκείνες τις χώρες. Προσθέτουν ότι βοήθησε επίσης να αποφευχθεί η εξάπλωση σε άλλες χώρες των δυνητικά μεταδοτικών μαζικών αναλήψεων σε τράπεζες”, αναφέρει ο παρουσιαστής της διαδικτυακής τηλεόρασης, υπενθυμίζοντας ακόμα πως από την τρόικα έχουν κινητοποιηθεί συνολικά 396 δισ. ευρώ.

“Κάποιοι όμως αμφισβητούν τον ισχυρισμό για τον περιορισμό των κοινωνικών επιπτώσεων και τη σοφία της λιτότητας σε σχέση με τα κίνητρα”, προσθέτει ωστόσο. “Είναι ζήτημα πολιτικής ιδεολογίας που διχάζει αρκετούς ευρωβουλευτές. Σε ένα θέμα ωστόσο φαίνονται ενωμένοι: Στην αντιληπτή απουσία λογοδοσίας και διαφάνειας της τρόικας”.

Στο θέμα αναφέρεται και ο Λιεμ Χόανγκ Νγκοκ, εκ των εισηγητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση για τα πεπραγμένα της τρόικας, σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημά της είναι ότι πάσχει από έλλειψη δημοκρατικής νομιμότητας, αφού δεν υπάρχει νομική βάση, ενώ ο Ότμαρ Κάρας σχολιάζει: “Κάθε όργανο που δε βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο πάσχει από έλλειψη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαφάνειας, δημοκρατικής νομιμότητας και δημοκρατικού ελέγχου. Θέλουμε επομένως να διορθώσουμε τα σχεδιαστικά ελαττώματα μακροπρόθεσμα”.

Το βίντεο αναφέρεται ακόμα στις εσωτερικές διαφωνίες της τρόικας για τους χειρισμούς ειδικά στην Ελλάδα, ενώ καταλήγει: “Η ιστορία θα κρίνει την ορθότητα των συστάσεων της τρόικας για λιτότητα εις βάρος κινήτρων. Όμως το μόνο ξεκάθαρο τώρα είναι ότι πρέπει ακόμα να γίνει δουλειά για να εξυγιανθούν τα χρηματοπιστωτικά συστήματα πολλών κρατών-μελών. Η μόνη ομάδα που το κάνει αυτό είναι η τρόικα”.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο και με ελληνικούς υποτίτλους, αλλάζοντας την επιλογή στο κάτω αριστερό μέρος του παραθύρου.