Αργεντινή: Καμπανάκι για το αξιόχρεο της οικονομίας

Η κίνηση της κυβέρνησης της Αργεντινής να περιορίσει τη ραγδαία απομείωση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων επιτρέποντας στο πέσο να υποτιμηθεί με ταχύτερο ρυθμό δε θα καταφέρει να επιλύσει τις μακροοικονομικές αδυναμίες της χώρας, σύμφωνα με ανάλυση του οίκου Fitch.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση, οι μεμονωμένες ενέργειες όπως η επιλεκτική χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, παρέχουν απλώς μία βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, αλλά δεν μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να διαμορφώσει μία συμπαγή απάντηση στις πιέσεις που δέχεται το πέσο.

Σύμφωνα πάντα με τον Fitch, η κυβερνητική απόφαση να σταματήσει να προστατεύει το πέσο ήταν απαραίτητο βήμα για να μετριασθεί η απομείωση των αποθεμάτων, όμως η ανικανότητα της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τη στάση της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μίας άτακτης οικονομικής προσαρμογής και να βλάψει περαιτέρω το αξιόχρεο της Αργεντινής.

“Η παρατεταμένη υποτίμηση του νομίσματος με τον τρόπο που είδαμε πρόσφατα, θα μπορούσε να επιδεινώσει τη δυναμική του πληθωρισμού και να περιπλέξει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τους μισθούς. Αυτό, εν τέλει, αυξάνει τις δημοσιονομικές πιέσεις. Πιστεύουμε πως η περιορισμένη χρηματοπιστωτική ευελιξία της κυβέρνησης είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη νομισματοποίηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που με τη σειρά της μπορεί να επιδεινώσει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τις οικονομικές προβλέψεις”, καταλήγει ο Fitch.