Περικοπές-σοκ καταγγέλλουν οι εργάτες της Electrolux στην Ιταλία

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα οι εργάτες των τεσσάρων μονάδων παραγωγής της σουηδικής βιομηχανίας Electrolux στην Ιταλία, αντιδρώντας στις προτάσεις της εργοδοσίας για μεγάλες μειώσεις των μισθών τους.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι μειώσεις αυτές —λαμβανομένου υπόψη του συνόλου των απολαβών τους— αγγίζουν τουλάχιστον το 40%, αν και η σουηδική εταιρία ισχυρίζεται ότι οι μειώσεις θα είναι χαμηλότερες από 10%.

“Από τα σημερινά 1.400 ευρώ, προτείνονται στους εργαζόμενους 800 ευρώ”, ανέφερε η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, ενώ σύμφωνα με συνδικαλιστές η εταιρεία φέρεται να ζήτησε τις περικοπές αυτές για να συνεχιστεί η λειτουργία όλων των μονάδων και να γίνουν επενδύσεις.

“Δεν μπορούμε να ζήσουμε με 800 ευρώ τον μήνα. Οι οικογένειές μας, αν δεχθούμε τις προτάσεις που μας γίνονται, θα πεινάσουν”, δήλωσε εργαζόμενη της εταιρίας στο τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5.

Μάλιστα, η περιφερειάρχης της περιοχής Φρίουλι Βενέτσια, όπου βρίσκεται μια από τις μονάδες παραγωγής της Electrolux, ζήτησε την παραίτηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Φλάβιο Τζανονάτο, κατηγορώντας τον για ολιγωρία στη διαχείριση της υπόθεσης.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν πληροφορίες ότι η επιθυμία της διεύθυνσης της Electrolux είναι να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στα ωρομίσθια της Ιταλίας και της Πολωνίας (24 ευρώ στην Ιταλία, 6 στην Πολωνία). Η διαφορά είναι τεράστια και, κατά πολλούς αναλυτές, μοιάζει αδύνατο να καλυφθεί.