Ο προϋπολογισμός της ΕΕ στη συνάντηση Κάμερον-Ρομπάι

Τους τρόπους με τους οποίους θα παραμείνουν υπό έλεγχο οι δαπάνες και τα κόστη στην ΕΕ αναμένεται να συζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος συναντάται με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπάι.

“Έχουμε το μεγάλο ζήτημα του μελλοντικού προϋπολογισμού, για τον οποίο είμαι βέβαιος πως θα συζητήσουμε σήμερα, όπως και για το πόσο σημαντικό πιστεύω πως είναι να κρατήσουμε υπό έλεγχο τα κόστη και τις δαπάνες”, δήλωσε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την άφιξη του Βαν Ρόμπαϊ στην πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Για τη συγκρότηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την επόμενη επταετία θα συνεδριάσουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις θεωρείται η Βρετανία η οποία επιμένει πως θα ασκήσει βέτο εάν δει πως οι δαπάνες θα ξεπερνούν το ύψος του πληθωρισμού.

Ωστόσο, και άλλα μέλη της Ένωσης είναι επίσης της γνώμης πως θα πρέπει να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι δαπάνες, την ώρα που τα εθνικά Κοινοβούλια ψηφίζουν μεγάλες μειώσεις στα κρατικά κονδύλια.