“Ναι” από το Ευρωκοινοβούλιο στη Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ

Η Γερμανίδα αντιπρόεδρος της Bundesbank, Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, έκανε άλλο ένα βήμα για να γίνει μέλος της ως σήμερα “ανδροκρατούμενης” Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον διορισμό της.

Ο διορισμός της Λαουτενσλέγκερ εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την ολομέλεια του ΕΚ, καθώς η 49χρονη εξασφάλισε 443 ψήφους υπέρ της, έναντι 47 κατά, ενώ καταγράφηκαν επίσης 47 αποχές. Ωστόσο, η απόφαση της ολομέλειας έχει κατά βάση συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Η Λαουτενσλέγκερ αναμένεται να διαδεχθεί τον, επίσης Γερμανό, Γεργκ Άσμουσεν στην Εκτελεστική Επιτροπή.

“Ο διορισμός μιας γυναίκας με τα απαραίτητα προσόντα και την εμπειρία στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού”, δήλωσε η Σάρον Μπόουλς, μέλος του ΕΚ, η οποία προεδρεύει της επιτροπής Οικονομικών, καλωσορίζοντας το αποτέλεσμα.

Ο διορισμός της Λαουτενσλέγκερ για 8ετή θητεία απομένει ακόμη να εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ, έπειτα από διαβουλεύσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης. Πάντως, διπλωμάτες δηλώνουν ότι δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα πρόβλημα.