Στις ΗΠΑ ο μισός γερμανικός χρυσός

Σχεδόν τη μισή ποσότητα χρυσού που έχει στην κατοχή της η Γερμανία την έχει φυλαγμένη στη Νέα Υόρκη, στην έδρα της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, όπως αποκάλυψε σήμερα η Bundesbank.

Όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο, ο Καρλ-Λούντβιχ Τίλε, στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας αποκάλυψε ότι οι 1.536 τόννοι χρυσού της χώρας φυλάσσονται, χωρίς καταβολή ενοικίου, σε θυρίδες του υποκαταστήματος της Fed στη Νέα Υόρκη, ενώ με τους ίδιους όρους άλλοι 374 τόννοι φυλάσσονται σε θυρίδες της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας.

Αντιθέτως, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ζητήσει να της καταβάλλεται μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως για να φυλά 450 τόννους γερμανικού χρυσού.

Συνολικά η χώρα έχει στην κατοχή της 3.396 τόννους του πολυτίμου μετάλλου, που αποτιμώνται από την Παγκόσμια Τράπεζα στα 143 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Τίλε χαρακτήρισε "αλλόκοτες" τις αιτιάσεις ότι ο εκτός συνόρων γερμανικός χρυσός μπορεί να πέσει σε ξένα χέρια.

Σχετικά με την ποσότητα που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο αξιωματούχος αποκάλυψε ότι "θα μειωθεί μέσα στην τριετία ελαφρά η φυλασσόμενη ποσότητά του". "Κάθε χρόνο τα ερχόμενα τρία θα επαναπατρίσουμε 50 τόννους χρυσού μας και, αφού τους λιώσουμε, θα δημιουργήσουμε νέες ράβδους".