Νόαμ Τσόμσκι: Η Ε.Ε. καταστρέφει την Ελλάδα

“Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταστρέφουν την Ελλάδα!”. Με αυτή την ξεκάθαρη και χωρίς υπεκφυγές δήλωση, ο κορυφαίος Αμερικανός διανοητής, Νόαμ Τσόμσκι, επιτίθεται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του απεσταλμένου της κλιμακίου, της τρόικας, για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση χρέους στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο, ο 83χρονος καθηγητής εξηγεί τα λάθη που πιστεύει ότι έγιναν σε επίπεδο πολιτικών αλλά και τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη του για να βγει η χώρα μας από την κρίση.

“Τα μέτρα λιτότητας είναι βέβαιο ότι δε μπορούν να αναθερμάνουν μία οικονομία, ούτε να αποπληρώσουν ένα χρέος. Αντίθετα το χρέος φουσκώνει. Και δεν είναι πως αυτές οι πολιτικές δεν δουλεύουν επί του παρόντος και θα αποδώσουν αργότερα. Αυτές οι πολιτικές δεν θα αποδώσουν καρπούς ποτέ” αναφέρει.

Ο κ. Τσόμσκι υποστηρίζει ότι τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν έχουν βοηθήσει, αλλά αντίθετα έχουν καταστρέψει τον κοινωνικό ιστό στη χώρα. “Ο ελληνικός λαός έχει πιεστεί περισσότερο από όσο αντέχει και ότι το επίπεδο ζωής του Έλληνα έχει επιστρέψει στη δεκαετία του ‘60” αναφέρει. Όπως λέει, οι πολιτικές αυτού του είδους ξεκίνησαν από τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Ρίγκαν και τη Μάργκαρετ Θάτσερ και έχουν εξελιχθεί σε ένα “νεοφιλελεύθερο χτύπημα προς την κοινωνία”.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν ενστερνίζεται θεωρίες συνωμοσίας, ούτε πιστεύει ότι η ΕΕ έχει κάποιο σκοτεινό σχέδιο και προσπαθεί επίτηδες να διαλύσει την Ελλάδα και την οικονομία της, αλλά ότι απλώς ακολουθεί λάθος πολιτική με τις χρεωμένες χώρες.

Υπογράμμισε δε ότι η ειρωνεία αυτής της κατάστασης είναι ότι σήμερα η ΕΕ πέφτει θύμα της ίδιας της της μεγαλοψυχίας. Ενώ δηλαδή προσπάθησε να ανεβάσει το επίπεδο ζωής φτωχότερων κρατών προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η ένωση, αυτό στη συνέχεια φάνηκε ότι είναι ένα σαθρό οικοδόμημα.