Ντράγκι: Ενθαρρυντικές ενδείξεις στην Ευρωζώνη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε σε συνέντευξή του πως υπάρχουν "πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις" στην Ευρωζώνη, την ώρα που ο ομόλογός του της γερμανικής Μπούντεσμπανκ υιοθετούσε ένα σαφώς λιγότερο αισιόδοξο τόνο.

"Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά υπάρχουν πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις", δηλώνει ο Ντράγκι στο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού "Ντερ Σπιγκελ" που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξής του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Κυρίως στη Γερμανία, "υπάρχει αυτός ο ιδιότροπος φόβος μήπως τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα, κάθε φορά άκουγε κανείς, 'Θεέ μου, αυτός ο Ιταλός καταστρέφει τη Γερμανία'", συνέχισε σχετικά με την πολιτική κατά της κρίσης που ασκήθηκε από την ΕΚΤ. Όμως στο τέλος του 2013 "ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, οι αβεβαιότητες υποχώρησαν", διαπιστώνει.

Ο ομόλογός του της γερμανικής Μπούντεσμπανκ, ο Γενς Βάιντμαν, άμεσος στόχος αυτής της κριτικής, υιοθέτησε ένα σαφώς λιγότερο αισιόδοξο τόνο σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα, εκτιμώντας πως η κρίση θα μπορούσε "να αναζωπυρωθεί" το 2014.

"Βεβαίως αυτή τη στιγμή οι αγορές έχουν ησυχάσει", δήλωσε ο Βάιντμαν προς την εφημερίδα "Μπιλντ", "όμως αυτή η ηρεμία μπορεί να είναι απατηλή".

"Πρέπει καθένας να έχει συνείδηση της ευθύνης του", συνέχισε ο κεντρικός τραπεζίτης καλώντας, όπως κάνει συχνά, τις ευρωπαϊκές χώρες να μην χαλαρώσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους. Η έκκληση ισχύει και για τη Γερμανία, διευκρίνισε, η οποία πρέπει "να συνεχίσει να εξοπλίζεται για το μέλλον".

Ερωτηθείς για το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, ο Βάιντμαν δήλωσε πως θα πρέπει "να προσέξουμε να τα ανεβάσουμε εγκαίρως" και υπενθύμισε "τους κινδύνους και τις παρενέργειες" από τα χαμηλά επιτόκια.

Ο Ντάγκι από την πλευρά του δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για δράση στα επιτόκια αυτή τη στιγμή, όπως δήλωσε στο Σπίγκελ.