Λιγότερη λιτότητα ζητούν οι ευρωβουλευτές

Κριτική στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής εξαπέλυσε μεγάλη μερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν και πάλι να λάβουν πραγματικές αποφάσεις για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση και τη δημιουργία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας.

Σχεδόν όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων υποστήριξαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μεγαλύτερη φιλοδοξία όσον αφορά την τραπεζική εποπτεία και το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και λιγότερη έμφαση στη λιτότητα.

Ο επικεφαλής της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Γάλλος ευρωβουλευτής Ζοζέφ Ντολ, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας αξιόπιστος πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ και κάλεσε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με υπευθυνότητα.

Ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, Αυστριακός ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα, υποστήριξε ότι η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έφερε πολύ λίγα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη.

Την ανάγκη να επικεντρωθεί η ΕΕ περισσότερο στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επεσήμανε και η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ρεμπέκα Χαρμς καθώς και η επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς, Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκαμπριέλα Τζίμερ.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ επέκρινε την Σύνοδο Κορυφής για το γεγονός ότι κατά την άποψη του η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου "πάγωσε" το ζήτημα της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής των Γερμανικών εκλογών.