Reuters: Επίπονη η μείωση του χρέους για την Κύπρο

Επίπονη θα είναι η μείωση του χρέους, ενώ μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην οικονομία της για μια δεκαετία, προειδοποίησε το ΔΝΤ, παράλληλα με έκθεσή του που πιστοποιεί την πρόοδο της Μεγαλονήσου στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Μεγαλόνησος ακολουθεί τριετές μνημόνιο,ως προϋπόθεση της οικονομικής της διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές, ύψους 10 δισ. ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπίστωσε στη δεύτερη έκθεση προόδου της Κύπρου ότι το πρόγραμμα προσαρμογής βαίνει καλώς και ότι η ύφεση αποδεικνύεται κάπως ηπιότερη από ό,τι προβλεπόταν.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε νωρίς το Δεκέμβριο την πρόβλεψή του για τη φετινή συρρίκνωση του κυπριακού ΑΕΠ στο 7,7% από 8,7% προηγουμένως. Διατήρησε, πάντως, την πρόβλεψή του για σωρευτική πτώση του ΑΕΠ κατά 13% στην περίοδο 2013-2014.

Η σταδιακή αποπληρωμή χρεών πρόκειται να φρενάρει την οικονομία της Κύπρου για τουλάχιστον πέντε χρόνια, πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το χρέος τους καλούνται να μειώσουν ταυτόχρονα ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Το συνολικό χρέος τους ανερχόταν στα τέλη του 2012 στο 280% του ΑΕΠ -ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ευρωζώνη.

«Η απομόχλευση αναμένεται να είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια», όπως εκτιμά το ΔΝΤ.