Ντάισελμπλουμ: Με “μοντέλο Κύπρου” η αναδιάρθρωση τραπεζών

Στη βάση μίας συμφωνίας για την αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση των προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών και την κατανομή του κόστους διάσωσής τους κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, όπως αποκάλυψε, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως επεσήμανε, η συμφωνία αναμένεται ότι θα αρχίζει με μια διαδικασία “διάσωσης” αντίστοιχη με εκείνη η οποία εφαρμόστηκε στην Κύπρο, όπου πρώτα θα εμπλέκονται οι μεγαλοκαταθέτες των προβληματικών τραπεζών για την στήριξη των τραπεζικών ιδρυμάτων. Στη συνέχεια, εάν απαιτείται περαιτέρω ρευστότητα, θα χρησιμοποιούνται εθνικά κεφάλαια, ενώ στην ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης, τα χρήματα θα αντλούνται, για μια περίοδο 5 έως 10 ετών, από ένα κοινό ταμείο της Ευρωζώνης.

«Κατά τη γνώμη μου, θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο, αλλά ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια θα υπάρχει κάποια μορφή εθνικής ευθύνης”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι “αν αυτό προκαλέσει κάποιο πρόβλημα, θα υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν τεθεί”.