Τελεσίγραφο Μέρκελ στον Κάμερον

Με απειλή σκέφτεται να απαντήσει στη βρετανική απειλή περί βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η Γερμανίδα καγκελάριος. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times η Άνγκελα Μέρκελ προτίθεται να απειλήσει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με ματαίωση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Νοεμβρίου εάν εκείνος επιμείνει στην ήδη γνωστή αντίρρησή του σχετικά με το ύψος των δαπανών.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι είναι έτοιμος να θέσει βέτο στο σχέδιο του προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν αυτό περιλαμβάνει απαράδεκτες αυξήσεις δαπανών.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα "η Γερμανία σκοπεύει να προειδοποιήσει τη Βρετανία ότι θα επιδιώξει τη ματαίωση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του επόμενου μήνα, εάν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιμείνει να ασκήσει βέτο επί οποιασδήποτε συμφωνίας επί του προϋπολογισμού της ΕΕ προβλέπει οτιδήποτε άλλο εκτός του παγώματος των δαπανών", και όπως αναφέρει επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις "η κ. Μέρκελ προσπαθεί να πείσει τον κ. Κάμερον να υποστηρίξει μία γερμανική συμβιβαστική λύση που θέτει ως ανώτατο όριο δαπανών το 1% του ΑΕΠ της Ένωσης".

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, η καγκελαρία της Γερμανίας διαψεύδει τις πληροφορίες. "Η γερμανική κυβέρνηση έχει κάθε συμφέρον να επιτύχει αυτή η σύνοδος του Νοεμβρίου" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.