Ένα… tweet φέρνει το τέλος της ύφεσης στην Ιταλία;

Με ένα ενθουσιώδες tweet από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Φαμπρίτσιο Σακομάνι, ανακοίνωσε πως “η ύφεση τελείωσε, το πιστοποιεί η Istat”, αναφερόμενος στα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν της χώρας που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, “η Istat μας δείχνει ότι στις εξαγωγές, τη βιομηχανική παραγωγή και τις εισαγωγές, η ύφεση έχει γίνει παρελθόν. Πρέπει να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο, αλλά βρισκόμαστε στην σωστή κατεύθυνση”.

Τα στοιχεία της Ιstat έδειξαν πως κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, όμως, σημειώθηκε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,8%.

Σχολιαστές χαρακτήρισαν την εξέλιξη αυτή ελπιδοφόρο μήνυμα, διότι το ιταλικό ΑΕΠ διέκοψε επιτέλους την καθοδική του πορεία η οποία είχε ξεκινήσει πριν από δυο χρόνια, το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Ωστόσο, η Istat ήταν πολύ πιο επιφυλακτική από τον Ιταλό υπουργό στις εκτιμήσεις της. “Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι η οικονομική ύφεση έχει λήξει, διότι η διαπίστωση αυτή δεν ανήκει στις αρμοδιότητές μας”, ανέφερε η Istat σε επίσημη ανακοίνωσή της.