Ντάισελμπλουμ: Όχι σε κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνει αντίθετος στην υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού ειδικά για την ευρωζώνη, όπως και στην ιδέα να δημιουργηθεί μια θέση μονίμου προέδρου της συνόδου των υπουργών Οικονομικών, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη γαλλική οικονομική εφημερίδα "Λεζ Εκό".

"Ξέρω πως ορισμένοι πιστεύουν ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προϋπολογισμό, αλλά δεν συμμερίζομαι την άποψή τους", δηλώνει ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

"Για να έχει ακόμη και το παραμικρό αντικυκλικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλος", υπογραμμίζει για να στηρίξει την άποψή του.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, κατά τον ίδιο τρόπο απορρίπτει ανεπιφύλακτα, στη συζήτηση για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, την ιδέα μιας πολιτικής κινήτρων με "συμβόλαια" ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη για να συνδεθούν οι μεταρρυθμίσεις με αρωγές.

"Δεν πιστεύω καθόλου σ' αυτό. Αν μια χώρα δεν είναι πεισμένη πως είναι προς το συμφέρον της να μεταρρυθμισθεί και να εκσυγχρονισθεί, δεν μπορούμε να της δώσουμε κίνητρο απ' έξω", συνοψίζει.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απορρίπτει τέλος την ανάγκη να υπάρξει ένας μόνιμος πρόεδρος του Eurogroup, όπως πρότεινε τον Οκτώβριο ο γάλλος ομόλογός του Πιέρ Μοσκοβισί όταν διαπίστωσε την απουσία του στη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

"Το Eurogroup λειτουργεί πολύ καλά χωρίς αυτό. Όπως λέμε στην πατρίδα μου, δεν χρειάζεται να επισκευάσεις κάτι που δεν είναι σπασμένο", τόνισε.

"Μόνον η Γαλλία επισήμανε την απουσία μου στην τελευταία σύνοδο του ΔΝΤ, επειδή είχα υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό στην Ολλανδία. Έκτοτε όμως, πληροφορήθηκα πως οι ομόλογοί μου της Κίνας και της Ιαπωνίας είχαν επίσης χάσει μεγάλα ραντεβού, χωρίς αυτό να δημιουργήσει πρόβλημα", δήλωσε ο ολλανδός υπουργός.