Ecofin: “Ναι” σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM ως ύστατη λύση

Στην αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά μόνο ως τελευταίο καταφύγιο σε περίπτωση που οι εθνικές κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να βοηθήσει, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι για τις τράπεζες που θα εμφανίσουν κεφαλαιακά ελλείμματα στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία, που θα ξεκινά με χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, κατόπιν θα ελέγχεται το αν μπορεί να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση, και η ύστατη λύση θα είναι η προσφυγή στον ESM.

Η λύση του ESM για την απευθείας διάσωση τραπεζών ήταν ένα ενδεχόμενο που εξαρχής η γερμανική πλευρά απέρριπτε κατηγορηματικά, όμως φαίνεται πως οι αντιδράσεις της κάμφθηκαν.

Σημειώνεται ότι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM θα μπορέσει να εφαρμοστεί, βάσει του κειμένου της ανακοίνωσης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, μόνο αφού αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα καθήκοντά της ως εποπτικής αρχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν τον Νοέμβριο του 2014.