Βάιντμαν: Κρύβουν κινδύνους τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ

Ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ήταν ο... κακός της υπόθεσης όταν ανακοινώθηκε η απρόσμενη μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0,25% την περασμένη εβδομάδα. Κι αυτό γιατί ήταν ο πιο έντονος επικριτής της απόφασης αυτής, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας σήμερα σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Βάιντμαν αναφέρθηκε εκτεταμένα στους κινδύνους που επιφυλάσσει μακροπρόθεσμα η πολιτική χαμηλών επιτοκίων, διευκρινίζοντας πάντως ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη είναι δικαιολογημένη.

“Ακόμη και εάν μια επεκτατική νομισματική πολιτική δικαιολογείται με βάση την εικόνα των τιμών, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε τις πολλές προκλήσεις οι οποίες συνδέονται με ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων”, δήλωσε ο Βάιντμαν, και πρόσθεσε ότι η επίδραση από τα χαμηλά επιτόκια με το πέρασμα του χρόνου εξασθενεί, ενώ οι κίνδυνοι ενισχύονται, απειλώντας τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι τα επιτόκια δεν θα πρέπει να παραμένουν πολύ χαμηλά για πολύ καιρό: “Οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες αυξάνονται ιδιαίτερα όταν το φάρμακο των χαμηλών επιτοκίων εξελίσσεται σε μόνιμη θεραπεία, ενώ η αποτελεσματικότητα των χαμηλών επιτοκίων περιορίζεται όσο περισσότερο παραμένουν σε ισχύ”, ανέφερε και επανέλαβε ότι η νομισματική πολιτική δεν πρέπει να καθίσταται όμηρος της πολιτικής ή των αγορών.