Επίθεση των ΗΠΑ στο Βερολίνο για τη γερμανική εξάρτηση στις εξαγωγές

Δριμεία κριτική ασκεί το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στην γερμανική οικονομική πολιτική, τονίζοντας πως η γερμανική εξάρτηση σε ισχυρές εξαγωγές και σε χαμηλή εσωτερική ζήτηση ασκεί πιέσεις τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Η νέα κριτική αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία έκθεσης παρόλο που οι αμερικανοί αξιωματούχοι κατά κανόνα απέφευγαν ανοικτές επικρίσεις στη γερμανική στάση για την εσωτερική ζήτηση και φρόντιζαν να κρατούν χαμηλούς τόνους όταν ρωτούνταν για συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για ενίσχυση της γερμανικής εσωτερικής ζήτησης.

Ήδη το πρωί της Πέμπτης, τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ -ανάμεσά τους το Spiegel και η FAZ- επισημαίνουν πως η όξυνση των τόνων γίνεται σε "κακό τάιμινγκ", καθώς τις σχέσεις Ουάσινγκτον και Βερολίνου βαρύνει η υπόθεση των παρακολουθήσεων της NSA.

Στο επίκεντρο της κριτικής όμως βρίσκεται αυτή τη φορά η Γερμανία. Σε ασυνήθιστα σκληρούς τόνους η έκθεση "Report to Congress on International Economic and Exchange Rate Policies" επικρίνει την οικονομική πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ. Η έκθεση σημειώνει ότι με το εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ η Γερμανία επιβαρύνει το σύνολο της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης η Γερμανία συγκέντρωσε ένα ιδιαίτερα μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα, αναφέρεται στην 35σέλιδη έκθεση του υπουργείου. Το 2012 μάλιστα, όπως τονίζεται, το πλεόνασμα αυτό ήταν μεγαλύτερο από εκείνο της Κίνας: "Ο αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία και η εξάρτησή της από τις εξαγωγές δυσκολεύουν την αποκατάσταση των ισορροπιών σε μία συγκυρία κατά την οποία αρκετές άλλες χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται υπό έντονη πίεση να περιορίσουν τη ζήτηση και να συρρικνώσουν τις εισαγωγές".

Η δημόσια αυτή κριτική στη Γερμανία, τη δεδομένη μάλιστα χρονική στιγμή, φτάνει τα όρια της προσβολής, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της NSA και δη της κατασκοπείας σε βάρος της ίδιας της καγκελαρίου, όπως σημειώνεται, οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις έχουν υποστεί ήδη σημαντικό πλήγμα.

Ο αυστηρός τόνος των Αμερικανών είναι αξιοσημείωτος και για το λόγο ότι Ουάσιγκτον και Βερολίνο προτιμούν να θίγουν τέτοια θέματα συνήθως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Άλλωστε, όπως παρατηρεί το Spiegel, οι κατηγορίες αυτές δεν είναι κάτι το καινούριο: και στην τελευταία του έκθεση, τον περασμένο Απρίλιο, το αμερικανικό υπ. Οικονομικών αναφερόταν στη Γερμανία, εντούτοις σε αρκετά πιο μετριοπαθή τόνο.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αντέκρουσε τις αιτιάσεις, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Σε δηλώσεις του προς την Wall Street Journal υπογράμμισε ότι η γερμανική ανάπτυξη στηρίζεται από την ισχυρή εσωτερική ζήτηση. Ο ίδιος επισήμανε ότι τόσο το ΔΝΤ, όσο και ο ΟΟΣΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν αξιολογήσει θετικά την οικονομική πολιτική της Γερμανίας.