Λουκέτο στο ποδόσφαιρο λόγω φόρων

Σε “λουκέτο” προχωρούν από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 2 Δεκεμβρίου οι ποδοσφαιρικές ομάδες που αγωνίζονται στις δύο πρώτες κατηγορίες της Γαλλίας. Ο λόγος; Το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για την εξοντωτική φορολόγηση των ομάδων που διαθέτουν στο ρόστερ τους παίκτες που πληρώνονται με ετήσιο μισθό άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο της κυβέρνησης Ολάντ περί φορολόγησης 75% στις μεγάλες επιχειρήσεις, που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στη χώρα και έχει οδηγήσει μεγάλες εταιρείες στη μεταφορά της έδρας τους στο Βέλγιο ή σε άλλες χώρες.

Το σχέδιο αυτό, προσαρμοσμένο στις ποδοσφαιρικές ομάδες, προβλέπει ότι οι σύλλογοι θα είναι υπόχρεοι για την καταβολή του φόρου 75% επί του μέρους των μισθών των παικτών που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ, ένα σχέδιο που θα πλήξει δραματικά τη “νεόπλουτη” Παρί Σεν Ζερμέν των δισεκατομμυρίων, ενώ αντίθετα δε θα “αγγίξει” καθόλου την επίσης “ακριβή” Μονακό, η οποία έχει την έδρα της στο πριγκιπάτο του Μονακό και απολαμβάνει ειδικής φορολογικής μεταχείρισης.

“Αυτός ο φόρος είναι άδικος και μεροληπτικός. Η οικονομική κρίση δεν έχει λυπηθεί τους συλλόγους, που έχουν δει τις πωλήσεις εισιτηρίων και τα τηλεοπτικά δικαιώματα να μειώνονται για τρία διαδοχικά χρόνια”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η LFP, στην οποία ανήκουν οι επαγγελματικές ομάδες της χώρας, εξηγώντας την απόφαση αυτή.