Η… επανάσταση του Μάριο Ντράγκι υπέρ των ομολογιούχων

Τον... πόλεμο φαίνεται πως κηρύσσει κατά της Κομισιόν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με αφορμή την αναθεώρηση των κανόνων περί κρατικής στήριξης στις τράπεζες, ώστε να επιβάλλεται κατά τη διαδικασία αυτή “κούρεμα” στους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης (junior bondholders) προτού επιτραπεί η επιβάρυνση των φορολογούμενων πολιτών για τη διάσωση πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε επιστολή του προς τον επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ο Ντράγκι προειδοποιεί πως η πρακτική αυτή θα έχει αντίκτυπο, επηρεάζοντας αρνητικά την αγορά των τραπεζικών ομολόγων, καθώς ενδέχεται να καταγραφεί τάση φυγής των επενδυτών εκτός της ευρωπαϊκής αγοράς, κάτι που θα έβλαπτε τις προοπτικές χρηματοδότησης των τραπεζών.

“Μία αδίκως αυστηρή ερμηνεία των κανόνων πιθανόν να καταστρέψει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες της Ευρωζώνης, την οποία όλοι θέλουμε να επαναφέρουμε”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Ντράγκι, που εισηγείται την πιθανότητα “προληπτικών ανακεφαλαιοποιήσεων” που θα έδιναν στις τράπεζες προσωρινά πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα.

Οι κανόνες αυτοί έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου και η επιστολή, που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα, είχε σταλεί από τον Ντράγκι στον Αλμούνια τον περασμένο Ιούλιο, και είχε προειδοποιητικό (και μάλλον αποτρεπτικό) χαρακτήρα.

Το χρονικό σημείο της αποκάλυψης της επιστολής ίσως να μην είναι καθόλου τυχαίο: Ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει την ερχόμενη Τετάρτη πώς η ΕΚΤ θα διαχειριστεί τις αναλυτικές αξιολογήσεις των τραπεζών της Ευρωζώνης, τα λεγόμενα stress tests, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάληψη από την πλευρά της ΕΚΤ των καθηκόντων της ως επιθεωρητικής αρχής των τραπεζών της Ευρωζώνης, το 2014.

Ήδη η ΕΚΤ έχει προαναγγείλει πως τα stress tests αυτή τη φορά θα είναι πιο αυστηρά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να διαβεβαιωθούν οι επενδυτές ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν είναι στο χείλος μίας νέας κρίσης.