Οριζόντιες περικοπές προτείνει η τρόικα και στην Κύπρο

Σημαντικές διαφωνίες καταγράφηκαν χθες μεταξύ της τρόικας και του υπουργείου οικονομικών στην Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι διαπιστώθηκε η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όσον αφορά το θέμα του τραπεζικού τομέα.

Αυτό το κομμάτι, τόνισε, είναι καθοριστικό, λόγω του ποσού το οποίο θα χρειαστεί, καθώς και της σημασίας του, όσον αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και των δημόσιων οικονομικών.

Από εκεί και πέρα, είπε, υπάρχουν θέματα, στα οποία υπάρχει συμφωνία και άλλα, στα οποία οι προσεγγίσεις είναι διαφορετικές.

Πρόσθεσε ότι στόχος σήμερα είναι να υπάρξει ολοκληρωτική συναίνεση ή στη χειρότερη περίπτωση, να είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι συμφωνίες και ποιες οι διαφωνίες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, εξάλλου, ότι θα υπάρξει ακόμα μια συνάντηση με τις συντεχνίες, αφού υπάρχουν ζητήματα, για τα οποία οι κοινωνικοί εταίροι έχουν λόγο.

Ασφυκτικά είναι, ωστόσο, τα χρονοδιαγράμματα για τη Λευκωσία.

Όπως γράφει το sigmalive.com οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν υποδεικνύουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Καθοριστική χαρακτηρίζεται η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αύριο και μεθαύριο, όπου αναμένεται να δοθούν πολιτικές κατευθύνσεις.

Κρίσιμη θεωρείται και η τακτική σύνοδος του Εurogroup, στις 12 Νοεμβρίου, για την οριστικοποίηση του πακέτου στήριξης, καθώς και για τη διεξαγωγή μιας πρώτης συζήτησης από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η Κύπρος, ωστόσο, δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις αντιπροτάσεις της, ούτε έχει δώσει στην τρόικα οποιαδήποτε ένδειξη πως μπορεί ν’ αρχίσει τις διαβουλεύσεις μαζί της.

Την ίδια ώρα,  η τρόικα προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κλιμακωτές περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές παροχές.

Συγκεκριμένα, υπέδειξε ότι πρέπει να γίνουν οριζόντιες περικοπές, γεγονός που σημαίνει ότι το ύψος των περικοπών θα είναι στο ίδιο ποσοστό για όλους, χαμηλά ή ψηλά αμειβόμενους.

Πρόκειται για το πρώτο “όχι” της τρόικας, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την αναμενόμενη έναρξη της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, εξέλιξη η οποία επισκίασε τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών.