“Η Σλοβενία μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της”

Αισιόδοξη ότι η Σλοβενία θα μπορέσει “να τα καταφέρει και μόνη της” δήλωσε η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ, επαναλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο την άποψή της ότι η χώρα δε θα ζητήσει πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στο σλοβένικο πρακτορείο ειδήσεων STA, η πρωθυπουργός της χώρας εκτίμησε πως αν η Σλοβενία καταφέρει να αναδιαρθρώσει τις τράπεζες της, θα εξέλθει από την κρίση ήδη το 2014.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες όσον αφορά τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2014 και τους υπαινιγμούς περί ανεπαρκούς εστίασης στη μείωση των δαπανών, η Μπράτουσεκ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη απάντηση.

Όπως εξήγησε, τα δημόσια οικονομικά δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν μόνο με τη μείωση των δαπανών, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε μόνο με την αύξηση των εσόδων, αλλά η λύση είναι κάπου στο ενδιάμεσο.

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες σχετικά με το ύψος των χρημάτων που θα χρειαστεί για να "καθαρίσει" το τραπεζικό σύστημα της χώρας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει "να περιμένουμε τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου και των τεστ".