Financial Times: Η “ελληνική κωμωδία” του χρέους και των spreads

Την “ελληνική κωμωδία” του διαρκώς αυξανόμενου χρέους, που όμως δεν αποτρέπει τη σημαντική μείωση των spreads τα τελευταία χρόνια, μελετά ο αναλυτής των Financial Times Τζέιμς Μάκιντος, συγκρίνοντας την περίπτωση της Ελλάδας με αυτήν της... Κίνας.

Σε ένα ιδιαίτερα διαφωτιστικό γράφημα, ο Μάκιντος περιγράφει πώς το ολοένα αυξανόμενο χρέος της Ελλάδας και το γεγονός ότι η χώρα είναι “ουσιαστικά χρεοκοπημένη”, δεν αποτρέπει τη σημαντική μείωση των spreads τα τελευταία χρόνια, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι μακροπρόθεσμα η Ευρωζώνη θα στηρίξει την ελληνική οικονομία για πολιτικούς λόγους, και άρα τα ομόλογα και οι τράπεζες θεωρούνται ασφαλείς επενδύσεις.

Από την άλλη, στο γράφημα που παρουσιάζει για την Κίνα, ο Μάκιντος παρατηρεί πως το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται για κοινωνικές ανάγκες είναι αντιστρόφως ανάλογο της τιμής των τραπεζικών μετοχών – δηλαδή, όσο περισσότερα δαπανά το κράτος για κοινωνική πρόνοια, τόσο μειώνεται η τιμή των τραπεζικών μετοχών, ενώ όταν οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται, οι τραπεζικές μετοχές αποκτούν μεγαλύτερη αξία.

Σύμφωνα με τον αναλυτή των Financial Times, η ομοιότητα ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις είναι ότι οι επενδυτές “ποντάρουν” πρακτικά στο ίδιο πράγμα: Στο ότι η πολιτική θα αντικαταστήσει τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη ως δικαιολόγηση για μία επένδυση, στην οποία πιθανότατα να είναι εγκλωβισμένοι...