Ουκρανία: Πράσινο φως τελικά στη συμφωνία με το ΔΝΤ

Μετά από το αρχικό "όχι" η ουκρανική Βουλή έδωσε τελικά την έγκριση στη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα μέτρα που αυτό ζητά για τη χορήγηση δανείου προς το Κίεβο.

Τα μέτρα είχαν ζητηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μέρος της συμφωνίας για την παροχή δανείου 14-18 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Αρχικά το νομοσχέδιο δεν πέρασε, αλλά η ουκρανική Βουλή συνέχισε τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης χορήγηση βοήθειας 14 - 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία στο πλαίσιο Διακανονισμού Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας (Stand Βy Agreement) σε διάστημα δύο ετών, έναντι της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και του παγώματος μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Το πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ που θα χορηγηθεί προς την Ουκρανία για τη διάσωσή της από τη χρεοκοπία, θα εγκριθεί όταν η Ουκρανία θα έχει λάβει τα μέτρα που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Κίεβο Νικολάι Γκεοργκίεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μεταξύ των μέτρων για να τεθούν τα θεμέλια μίας βιώσιμης ανάπτυξης που απαιτεί το ΔΝΤ είναι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και η χαλάρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η αναγκαία αύξηση της βοήθειας προς τα πλέον ευάλωτα οικονομικά στρώματα και η καταπολέμηση της διαφθοράς.