Η γαλακτοβιομηχανία που σώθηκε λίγο πριν την χρεοκοπία

Η γαλακτοβιομηχανία που σώθηκε λίγο πριν την χρεοκοπία

Τα δυο αδέλφια που την «έσωσαν» και την καθιέρωσαν στην ελληνική αγορά και στο εξωτερικό

Ήταν το 1965 όταν έκανε την εμφάνιση της η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος που είχαν ιδρύσει η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαρίσης και η Αγροτική Τράπεζα. Στις πρώτες εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λάρισα, συγκεντρωνόταν γάλα από τοπικούς κτηνοτρόφους από τις φάρμες τις γύρω περιοχής. Εκείνη την εποχή υπήρχαν ακόμη οι γαλατάδες που καβάλα στο ποδήλατο μοίραζαν ακόμη το γάλα στις γειτονιές.

Μέχρι εκείνη την στιγμή το βασικό καταναλωτικό κοινό του συνεταιρισμού ήταν οι καταναλωτές του νομού Λάρισας. Σύντομα όμως η διάθεση των γαλακτοκομικών προϊόντων επεκτάθηκε και στην αγορά του γειτονικού νομού Πιερίας.

Οι μέτοχοι της Όλυμπος ποντάρουν στο φρέσκο γάλα από μονάδες της περιοχής που βρίσκονται κοντά στην έδρα της και έτσι κερδίζουν το στοίχημα. Τα προβλήματα όμως δεν άργησαν να φανούν κυρίως λόγω των γρήγορων διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την σύσταση του συνεταιρισμού.

Τα χρέη και ο πλειστηριασμός του συνεταιρισμού

Τα χρέη που άρχισαν να συσσωρεύονται έφεραν και πολλές γκρίνιες με αποτέλεσμα το 2000 ο συνεταιρισμός να φθάσει λίγο πριν την χρεοκοπία. Στην κατάσταση αυτή οδηγήθηκε καθώς οι συνεταιριστές είχαν αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρίας και είχαν συσσωρεύθει χρέη 10 εκατ. ευρώ.  Η χρηματοδότηση του συνεταιρισμού από την Αγροτική Τράπεζα ήταν πλέον αδύνατη και έπρεπε να βρεθεί λύση.

Ένα βήμα πριν την χρεωκοπία η Όλυμπος θα βγει σε πλειστηριασμό και θα σωθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τους αδελφούς Σαράντη οι οποίοι και την εξαγόρασαν.

Τα δύο αδέλφια, τα οποία είχαν στην κατοχή τους την γνωστή γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ στην Πίνδο θα καταβάλλουν το ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ, ποσό 70% μεγαλύτερο από αυτό που πρόσφερε ο δεύτερος υποψήφιος αγοραστής.

Η οικογένεια Σαράντη και το παρελθόν της με το γάλα

Η ιστορία της οικογένειας Σαράντη ξεκινά από την Πίνδο που αποτελεί και τόπο καταγωγής τους. Η σχέση της με τα γάλα είναι κάτι που ξεκινά από το μακρινό παρελθόν καθώς για το τυροκομείο το οποίο είχαν από τον παππού τους έψαχναν πάντα να βρουν το καλύτερο γάλα.

Το 1985 η οικογένεια θα ιδρύσει την εταιρεία Τυροκομικά Αδελφών Σαράντη ΟΕ, στα Τρίκαλα. Εκεί ο Δημήτρης και ο Μιχάλης Σαράντης με τον πατέρα τους θα δουλέψουν σκληρά προκειμένου να κερδίσουν την αγορά και στη συνέχεια να στήσουν την ΤΥΡΑΣ Α.Ε.

«Πολλές φορές θυμόμαστε τις αφηγήσεις του πατέρα μας για το πώς φτιάχνανε το κασέρι και τη φέτα με τα χέρια πάνω στην Πίνδο, στο οικογενειακό τυροκομείο κάτω από το σπίτι. Όπως κι αυτό που μας έλεγε ότι αν δεν έχεις καλό γάλα δεν πρόκειται ποτέ να φτιάξεις καλό τυρί. Αυτό ήταν και το πρώτο μάθημα που πήραμε από τον πατέρα μας, όταν μαθητές του σχολείου ακόμη δουλεύαμε υποχρεωτικά στο οικογενειακό τυροκομείο του παππού, το "Πίνδος" στα Τρίκαλα», αναφέρει σε συνέντευξη του ο Μιχάλης Σαράντης, ο μικρότερος από τα δύο αδέρφια.

Η συνεργασία τους με τη ΦΑΓΕ

Οι δουλειές της ΤΥΡΑΣ αυξάνονται συνεχώς μέχρι 1991 οπότε και η ΦΑΓΕ αναθέτει στην εταιρεία την παραγωγή ημίσκληρου τυριού με την επωνυμία ΦΑΓΕ. Η συνεργασία τους κράτησε μέχρι το 1995 καθώς η ΦΑΓΕ απέκτησε το και το 10% της ΤΥΡΑΣ ΑΕ. Η συνεργασία αν και δεν κράτησε πολύ έδωσε ώθηση στην εταιρεία και ρευστότητα για να αποκτήσει την Όλυμπος.

Η ανανέωση της εταιρείας

Η νέα εποχή για την Όλυμπος ξεκινά με την εξαγορά της. Οι αδελφοί Σαράντη εκτός από το ποσό που έδωσαν για την εξαγορά της, διαθέτουν 64 εκατ. ευρώ για να εκσυγχρονίσουν πλήρως τις εγκαταστάσεις αλλά και να προχωρήσουν στην παραγωγή νέων προϊόντων. Το 2001, ξεκινούν τη διάθεση των προϊόντων τους σε όλη την Ελλάδα.

Την ίδια περίοδο θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το γάλα με την ένδειξη «επιλεγμένο» σε διάφανη φιάλη. Ένα προϊόν που κέρδισε τους καταναλωτές και έφερε πολλά κέρδη στην εταιρεία. Την ίδια χρονιά μάλιστα, η εταιρία εισήλθε στην αγορά των χυμών αποσπώντας σημαντικά μερίδια αγορά.

Η παρουσία της Όλυμπος στο εξωτερικό

Οι προσπάθειες της εταιρείας να εδραιωθεί και στο εξωτερικό απέδωσαν καρπούς. Έτσι τα προϊόντα εκτός από την Ελλάδα είναι διαθέσιμα και σε άλλες 34 χώρες.

Το 2009 τα αδέλφια Σαράντη θα εξαγοράσουν την Ρουμανική Prodlacta κατακτώντας έτσι τα Βαλκάνια με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Τα προϊόντα Όλυμπος την ίδια χρονιά αρχίζουν να πωλούνται σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα μπορεί να τα βρει κανείς και στην Γερμανία και την Αγγλία.

Μισό αιώνα μετά τα δύο αδέλφια έχουν στην ιδιοκτησία τους δύο βιομηχανίες γάλακτος και απασχολούν πάνω από 700 εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις τους.