Οι διάσημες σαγιονάρες που παίρνει δώρο κάθε νικητής των Όσκαρ

Οι διάσημες σαγιονάρες που παίρνει δώρο κάθε νικητής των Όσκαρ

Οι... διχαλωτές που κάποιοι από τους πιο δημοφιλείς και φινετσάτους σχεδιαστές μόδας έφεραν στις πασαρέλες τους!

Η Havaianas είναι παγκοσμίως η πιο δημοφιλής σαγιονάρα. Όχι μόνο γιατί οι Havaianas έχουν ανθεκτικές και μαλακές σόλες από καουτσούκ, που ίσως θα αρκούσε για να τις κάνει περιζήτητες, αλλά κυρίως γιατί έχουν γράψει ιστορία.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Ας κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο, ακολουθώντας την ιστορία των Havaianas, από την πρώτη στιγμή που φορέθηκαν και έγιναν μόδα που κρατά μέχρι σήμερα.

1962

Το όνομα Havaianas είναι πορτογαλικό και σημαίνει Χαβανέζος. Το πρώτο ζευγάρι Havaianas δημιουργήθηκε το 1962, βασισμένο στο παραδοσιακό ιαπωνικό σανδάλι γνωστό ως Zori, των οποίων τα πέλματα είναι φτιαγμένα από άχυρο ρυζιού. Η υφή της σόλας από καουτσούκ της Havaianas είναι σαν τους κόκκους ρυζιού, μία από τις πολλές λεπτομέρειες που καθιστούν τις Havaianas μοναδικές.

1964

Μέχρι το 1964 σχεδόν κάθε εργαζόμενος στη Βραζιλία φορούσε ένα τέτοιο ζευγάρι. Οι πωλητές ταξίδευαν με τα vintage Volkswagen φορτηγάκια προμηθεύοντας με Havaianas όλες τις πόλεις της επαρχίας της Βραζιλίας.

1966

Οι Havaianas είναι πραγματικά το φυσικό καουτσούκ flip-flop. Το 1966, η μητρική εταιρεία Alpargatas της Havaianas πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του μοντέλου «a new type of sole with a strap» (νέο είδος σόλας με ιμάντα).

1969

Οι Havaianas ήταν ακόμα διαθέσιμες μόνο σε μπλε και άσπρο. Ωστόσο, ένα σφάλμα παραγωγής παρήγαγε μια παρτίδα πράσινων Havaianas, η οποία κατέληξε να σαρώσει την αγορά. Η αντίδραση ήταν τόσο θετική που η Havaianas εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και άρχισε να παράγει καφέ, κίτρινα και μαύρα ζευγάρια.

1970

Τη δεκαετία του 70 «αποθεώθηκαν» από το κίνημα των Χίπηδων.

1973

Αναδιαμορφώθηκε η διαφημιστική τους καμπάνια για να προειδοποιήσουν το καταναλωτικό κοινό για την ύπαρξη απομιμήσεων.

Το σύνθημα ήταν: «Προστατεύστε τον εαυτό σας από τις ψεύτικες Havaianas. Οι πραγματικές δεν χάνουν το σχήμα τους, δεν μυρίζουν και οι ιμάντες δεν χαλαρώνουν»

1980

Οι Havaianas έγιναν επίσημα ένα βασικό κομμάτι της ζωής των Βραζιλιάνων. Μέχρι αυτή την περίοδο, εκατομμύρια ζεύγη Havaianas πωλούνταν κάθε χρόνο και οι Havaianas έγιναν ήδη βασικές για όλους τους Βραζιλιάνους. Στην πραγματικότητα, μάλιστα βρίσκονται στη λίστα της κυβέρνησης της Βραζιλίας με τα θεμελιώδη προϊόντα για τον έλεγχο του πληθωρισμού, όπως το ρύζι και τα φασόλια.

1994

Οι Havaianas φοριούνται από όλους! Μεταξύ ανώνυμων και διάσημων, βρίσκονται σε όλα τα πέλματα. Οι Βραζιλιάνοι τις παρήγαγαν σε πολλές αποχρώσεις για όλα τα γούστα.

1995

Συνεχίζοντας τη δυναμική της στη δεκαετία του '90, οι Havaianas εγκαινιάζουν νέα στυλ και έντονα τυπωμένα σχέδια. Το Havaianas Floral ξεκίνησε με λουλούδια ιβίσκου - το πρώτο από τα πολλά τυπωμένα Havaianas.

1996

Η δεκαετία του '90 ήταν σημείο καμπής για το εμπορικό σήμα. Η στροφή της λευκής πλευράς της Havaianas προς τα κάτω, αφήνοντας το έγχρωμο μέρος επάνω, δημιούργησε σανδάλια που φαίνονταν να έχουν μόνο ένα χρώμα. Αυτή ήταν η έμπνευση για το λανσάρισμα του στυλ Havaianas «Top». Αρχικά υπήρχαν μόνο 8 διαφορετικές αποχρώσεις, τώρα οι Havaianas Top διατίθεται σε πάνω από 15 διαφορετικά χρώματα.

1998

 

Το 1998, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας, η Havaianas λάνσαρε μια σειρά από flip-flops που είχαν μια μικρή βραζιλιάνικη σημαία για να δείξει την υποστήριξή της στην βραζιλιάνικη ομάδα.

1999

Οι Havaianas κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Γάλλου σχεδιαστή Jean Paul Gaultier και σύντομα αρχίζουν να συνεργάζονται με μερικούς από τους μεγαλύτερους οίκους και σχεδιαστές από όλο τον κόσμο.

Εξαπλώνονται γρήγορα σε όλο τον κόσμο και αρχίζουν να διανέμονται επισήμως στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τις ΗΠΑ, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Ιαπωνία. Σήμερα, οι Havaianas βρίσκονται σε περισσότερες από 60 χώρες.

2000

Οι Havaianas δημιούργησαν ένα ειδικό μοντέλο, ήταν το πρώτο σανδάλι που λάμπει στο σκοτάδι.

2001

Η «γέννηση» της «Havaianas Special Collection» χαρακτήρισε τον χώρο της Havaianas στον κόσμο της υψηλής μόδας. Η Havaianas Special Collection διαθέτει αποκλειστικές λεπτομέρειες όπως κρύσταλλα και μεταλλικά πλέγματα, τα οποία ράβονται χειροποίητα από τεχνίτες στη βορειοανατολική Βραζιλία. Είναι πραγματικά μια μοναδική και εκλεπτυσμένη συλλογή κατασκευασμένα από εξειδικευμένα χέρια της Βραζιλίας.

Δείτε το βίντεο

2003

Το φαινόμενο Havaianas εξαπλώνεται και στις Φιλιππίνες, οι οποίες σύντομα γίνεται σύμβολο διασκέδασης, μόδας και περιπετειών σε αυτή τη νησιωτική χώρα.

Και το Όσκαρ πηγαίνει στις... Havaianas! Από το 2003 στους νικητές των βραβείων δίνεται παραδοσιακά και ένα συλλεκτικό ζευγάρι havaianas ως... δώρο!

2004

Οι Havaianas ξεκινάνε το σέρφινγκ στον Ινδικό Ωκεανό, αρχικά στα νησιά του Μαυρίκιου. Σήμερα, μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε θέρετρο σε Σεϋχέλλες, Μαγιότ και Μαλδίβες.

Εκείνη τη χρονιά συνεργάστηκε με το διάσημο Βραζιλιάνο κοσμηματοπωλητή, H.Stern για να δημιουργήσει μία ξεχωριστή flip flop με φινίρισμα 18 καρατίων και διαμαντιών.

2005

Οι Παρασκευές αποκτούν ένα νέο νόημα στη Βραζιλία, καθώς οι μαθητές από τα παραδοσιακά σχολεία στο Σάο Πάολο διαμαρτύρονται για το δικαίωμα να φορούν τις Havaianas στην τάξη. Στην πραγματικότητα, ορισμένα γραφεία έθεσαν τις Παρασκευές ως Ημέρα Havaianas.

2006

Το στιλ «Hliman» της Havaianas, με λεπτότερο λουρί, εντυπωσίασε τις γυναίκες αμέσως.

Στην Αυστραλία, σπάνε ρεκόρ και μπαίνουν για πρώτη φορά στο Βιβλίο Γκίνες. Σε μια ετήσια πρόκληση, χιλιάδες Αυστραλοί συγκεντρώνονται στις παραλίες της χώρας φορώντας Havaianas για να σχηματίσουν τη μακρύτερη γραμμή του είδους στον κόσμο. Το εισπραττόμενο ποσό επιστρέφεται σε κοινωνικά έργα.

2007

Οι Havaianas κάνουν την είσοδο τους στην Ταϊβάν και εγκαινιάζονται επίσημα στις ΗΠΑ ανοίγοντας μόνιμα ένα γραφείο στο Soho της Ν. Υόρκης.

2008

Οι Havaianas επεκτείνονται στην Ισπανία. Σήμερα έχει επίσης γραφεία στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ιταλία.

2009

Οι Havaianas ανοίγουν ένα Concept κατάστημα στο πιο περίφημο εμπορικό προορισμό του Σάο Πάολο, στην οδό Oscar Freire.

2010

Ενώ οι Βραζιλιάνοι μπορούν να φορούν Havaianas όλο το χρόνο, όσοι μένουν σε διαφορετικές χώρες δεν είναι τόσο τυχεροί. Με αυτό το πνεύμα, η Ευρώπη ξεκίνησε τη Συλλογή «Havaianas' soul» - μια σειρά από casual αθλητικά παπούτσια και espadrilles.

Η Havaianas συνεργάζεται με την κορυφαία ιταλική μάρκα Missoni για να δημιουργήσει μια περιορισμένη έκδοση συλλογής σαγιονάρων και μίας espadrille. Η εταιρική σχέση είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και η συλλογή εξαντλείται αμέσως.

2011

Οι Havaianas αποκαλύπτουν μια μαγευτική συλλογή μόδας, με αποκλειστικά μοντέλα που έχουν επάνω τυπωμένα αγαπημένους χαρακτήρες της Disney.