Η ελληνική εταιρεία που ανταγωνίζεται τεχνολογικούς κολοσσούς

Η ελληνική εταιρεία που ανταγωνίζεται τεχνολογικούς κολοσσούς

Μία μικρή επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας στην Θεσσαλονίκη με μόλις 26 χρόνια ζωής, έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις tablets στην Ελλάδα την Samsung και την Apple

Σε μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης, κατά την οποία η Ελλάδα γνώρισε το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, την εκτόξευση της ανεργίας και την φυγή χιλιάδων νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, μία εταιρεία και μάλιστα υψηλής τεχνολογίας επέλεξε να μείνει στην Ελλάδα, να επενδύσει σε νέους επιστήμονες και όχι μόνο επιβίωσε, αλλά επεκτάθηκε σε ξένες αγορές, ενώ ανταγωνίζεται κολοσσούς όπως η Samsung  και η Apple στην εγχώρια αγορά.

Το μότο της «Κάνοντας τη ζωή απλούστερη» (Making Life Simple) έγινε το όνομα της MLS, της εταιρείας που ίδρυσε το 1989 στην Θεσσαλονίκη ο δευτεροετής τότε φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Γιάννης Καματάκης. Κύριο χαρακτηριστικό του ιδρυτή, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας με έδρα την Θεσσαλονίκη, ήταν η λατρεία για την καινοτομία, η αγάπη για το καινούριο και τον νέο –τότε- κόσμο της τεχνολογίας, πριν ακόμη υπάρξει στην Ελλάδα το internet και τα κινητά τηλέφωνα, αλλά κυρίως ο ενθουσιασμός και η θετική σκέψη, την οποία επικαλείται ο ίδιος ακόμη και σήμερα σε κάθε ευκαιρία.

Η μικρή Ελληνική εταιρεία, την οποία κάποιοι είχαν συστήσει στον κ. Καμακάμη από την ίδρυσή της κιόλας να την μεταφέρει στις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία, όπου η τεχνογνωσία και η τεχνολογία ήταν έτη φωτός μπροστά από τη χώρα μας, διαθέτει τα τελευταία χρόνια τον δικό της ιδιόκτητο χώρο 2.000 τ.μ. στην Τεχνόπολη της Πυλαίας στην Θεσσαλονίκη, όπου καταφέρνει να δημιουργεί ανταγωνιστικά προϊόντα στον πιο δύσκολο ίσως τομέα παγκοσμίως, αυτόν της υψηλής τεχνολογίας και της ψηφιακής καινοτομίας. Επενδύει δε στους Έλληνες επιστήμονες στον τομέα της πληροφορικής, απασχολώντας σήμερα 144 πτυχιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ή σχολών με αποδεδειγμένη εμπειρία, εκ των οποίων οι 114 ή το 80% είναι Έλληνες.

Από τις εφαρμογές λογισμικού στην τεχνητή νοημοσύνη

Την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας της ανέπτυξε εφαρμογές λογισμικού, αλλά και προϊόντα firmware (software και hardware μαζί). Παράλληλα, οι έρευνες της στο χώρο της ασφάλειας και προστασίας κατά της παράνομης αντιγραφής λογισμικού την οδήγησαν το 1999 στην πρωτοποριακή μέθοδο κλειδώματος των CD-Rom από επίδοξους αντιγραφείς, το  LaserLock, για την οποία κέρδισε ανάμεσα σε 249 συμμετέχοντες το Χρυσό Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας και το έπαθλο των 200.000 ευρώ.

Το 2000 κυκλοφόρησε την πρώτη εφαρμογή αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το 2002 παρουσίασε την πρώτη εφαρμογή αυτόματης μετάφρασης (SYSTRAM) από ελληνικά σε αγγλικά και αντίστροφα. Ακολούθησε η αυτόματη μετάφραση από τα γαλλικά στα ελληνικά και αντίστροφα και το πολυγλωσσικό πακέτο αυτόματης μετάφρασης για έξι ζεύγη γλωσσών. Στις αρχές του 2003 η εταιρία κυκλοφόρησε στην αγορά και την επαγγελματική έκδοση αυτόματης μετάφρασης (B2B), μία δικτυακή υπηρεσία αυτόματης μετάφρασης.

Το 2003 επίσης παρουσίασε το πρώτο σύστημα αυτόματης πλοήγησης για αυτοκίνητα, το γνωστό... navigator, που σε συνδυασμό με την εξέλιξή του τα επόμενα χρόνια αποτέλεσε τη ναυαρχίδα των επιτευγμάτων της, καθώς πέτυχε παγκόσμια πρωτοπορία σε κάποιες εφαρμογές, ενώ μπήκε και σε ξένες αγορές. Το 2006 λάνσαρε τον καινοτόμο MLS Destinator Talk&Drive, που συνδύαζε πλοήγηση με αναγνώριση φωνής, ενώ παράλληλα επέκτεινε τις δραστηριότητες της στο εξωτερικό, εξάγοντας τον πλοηγό σε χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, η Χιλή, το Μαρόκο και η Κύπρος.

Το 2010 η εταιρεία εστίασε στην έρευνα και το σχεδιασμό νέων τεχνολογιών, δημιουργώντας διαδραστικούς εκπαιδευτικούς πίνακες, που άρχισαν να τοποθετούνται σε σχολεία στην ελληνική επικράτεια. Το 2012 αποτελεί σταθμό για την ιστορία και το μέλλον της MLS, καθώς τότε κυκλοφόρησε το πρώτο της κινητό τηλέφωνο MLS IQTalk, το πρώτο ελληνικό Smartphone που ενσωματώνει τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης.

Μια ελληνική εταιρεία παρουσίαζε το πρώτο... made in Grecce smartphone, που έδινε τη δυνατότητα για κλήσεις με φωνητική εντολή στα ελληνικά, ενώ φυσικά είχε ενσωματωμένο τον ήδη πλοηγό Talk&Drive. Ένας καινούριος δρόμος είχε ανοίξει για την εταιρεία, που ακολουθούσε τις τεχνολογικές εξελίξεις αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των περασμένων ετών, οπότε το 2013 παρουσίασε το πρώτο της tablet. Η τελευταία επιτυχία της είναι η παρουσίαση της πρώτης Android τηλεόρασης, που συνδυάζει υπηρεσίες φωνής, όπως οι πλοηγοί και τα κινητά τηλέφωνα δίνοντας στην ουσία δυνατότητες χειρισμού και αναζήτησης καναλιών χωρίς τη χρήση του πληκτρολογίου.

Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία της MLS ήταν η ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης, την οποία εφαρμόζει πλέον σε όλα της τα προϊόντα, από τους πλοηγούς, έως τα κινητά και τα tablets, ακόμη και στην πρώτη Android smart τηλεόραση στον κόσμο που δημιούργησε. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Καματάκης σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε επισημάνει με υπερηφάνεια, ότι το 80% των χρηστών συσκευών της MLS έχει εγκαταλείψει την πληκτρογράφηση και κάνει χρήση των φωνητικών λειτουργιών τους, από μία απλή τηλεφωνική κλήση, έως να γράψουν ένα μήνυμα, ένα κείμενο ή να ποστάρουν κάτι στο Facebook.

Πρωτιές πωλήσεων σε destinators και tablets

Χάρη σε αυτήν την τεχνολογία η οποία εφαρμόστηκε αρχικά στις συσκευές πλοήγησης (destinators) της MLS, έφερε την εταιρεία στην κορυφή του συγκεκριμένου τομέα στην εγχώρια αγορά, όπου καταλαμβάνει ακόμη και σήμερα μερίδιο 57%.

Αλλά και στα tablets, χώρο στον οποίο εισήλθε μόλις το 2013, κατάφερε πολύ γρήγορα να αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς και 4 χρόνια αργότερα να βρεθεί στην κορυφή της ελληνικής αγοράς στον τομέα αυτό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της GfK για το σύνολο του 2017, η MLS είναι το No1 Brand στα tablets τόσο σε τεμάχια, όσο και σε τζίρο, με μερίδια 24,9% και 22,3% αντίστοιχα, αφήνοντας πίσω τους τεχνολογικούς κολοσσούς Samsung και Apple.

Όσον αφορά στα smartphones, αγορά στην οποία εισήλθε το 2012 και θεωρείται από τις πλέον ανταγωνιστικές δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κατασκευαστών, η MLS κατατάσσεται 3η στην εγχώρια αγορά σε αριθμό πωληθέντων συσκευών με μερίδιο 8,8%, πίσω από τη νοτιοκορεατική Samsung που έχει μερίδιο 36,3% και την κινεζική Huawei με μερίδιο 14,9%, ενώ πίσω από την ελληνική εταιρεία σε αριθμό πωλήσεων συσκευών έρχεται ο αμερικανικός κολοσσός Apple με μερίδιο 7%.

Ωστόσο, σε τζίρο το μερίδιο της MLS λόγω των σαφώς χαμηλότερων τιμών των συσκευών της υποχωρεί στην 4η θέση, με την Samsung να έχει μερίδιο 43%, η Apple να ακολουθεί με περίπου 21% και η κινεζική Huawei να είναι 3η με μερίδιο περίπου 12%. Ακολουθεί η MLS με 4,9%, η Sony Mobile με 3,5%, η Xiaomi με 3,4% και η Lenovo με 3,3%.

Η πρωτοπορία που παραλίγο να «βουλιάξει» την εταιρεία

Σύμφωνα με τον κ. Καματάκη, στον δύσκολο αυτό χώρο της καινοτομία και της υψηλής τεχνολογίας κερδίζει όποιος «τρέχει» πιο γρήγορα δρομολογώντας τις εξελίξεις. Ωστόσο, αυτή η ταχύτητα στη σύλληψη μιας έξυπνης ιδέας παραλίγο να οδηγήσει τον ίδιο και την MLS δύο φορές στο χείλος της καταστροφής.

Η πρώτη ήταν το 1995, όταν η MLS κυκλοφόρησε την πρώτη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, η οποία δεν είχε εμπορική ανταπόκριση. «Νομίζαμε ότι υπήρχε στην Ελλάδα ηλεκτρονικό σχολείο. Κάναμε λάθος, δεν υπήρχε, καθώς η ζήτηση άρχισε να υφίσταται από το 2009 και μετά» παραδέχθηκε πολλά χρόνια αργότερα ο πρόεδρος της εταιρείας. Ευτυχώς τότε η επένδυση ήταν μικρού οικονομικού μεγέθους και η εταιρεία μπόρεσε να ανταπεξέλθει στη ζημιά που υπέστη.

Η δεύτερη ήταν το 1998, όταν –όσο περίεργο κι αν ακούγεται- η ελληνική εταιρεία ασχολήθηκε με το πιο επιτυχημένο προϊόν της, το destinator, την ώρα που δεν υπήρχε ίχνος ανάπτυξης και αγοράς ούτε καν στην Ευρώπη. Τότε και πάλι την «έσωσε», ότι δεν είχε επενδύσει εντατικά στον συγκεκριμένο κλάδο, κάτι που έκανε μετά το 2003, όταν ο Γιάννης Καματάκης και οι συνεργάτες του αντιλήφθηκαν, ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αναπτυχθεί η αγορά, όπως και συνέβη τελικά.

45
σχόλια
 1. avatar Nipponas

  Έχω αγοράσει 2 κινητά MLS και δύο tablet από τη συγκεκριμένη εταιρεία και τα τέσσερα προϊόντα μου βγήκαν μάπα και από θέματα μπαταρίας και από θέματα κατασκευής ..... καλά Όσο για το θέμα του service δεν θα το συζητήσω Μακριά και αγαπημένοι ελληνικό είναι μόνο στο σχεδιασμό πουθενά αλλού και αν είναι να ακριβόπληρώνω μόνο το όνομα Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω

 2. avatar Μανώλης

  Πιστεύω πως αυτή την στιγμή η mls είναι ο καλύτερος εργοδότης για την Lenovo, Samsung, e-star κλπ. Βλέπετε σχόλια χρηστών mls

 3. avatar Καλλίμαχος Παλαμήδης

  Για όσους έχετε παράπονα. Αν ήταν ξένο... μούγκα στην στρούγκα!! Τωρα που ειναι ελληνικό... βγάζετε.. !!! Ισως το μόνο που χρειάζεται ειναι να μεταφέρει την παράγωγη εδώ στην Ελλάδα ώστε να ελέγχει καλύτερα τις αδυναμίες και τα λάθη που φυσιολογικά προκύπτουν στην διαδικασία παραγωγής!! Έτσι θα επισκευάζονται... γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα!

 4. avatar Κώστας

  Μια χαρά είναι τα προϊόντα της για σουπλά ή σουβέρ

 5. avatar simos

  smartphone των 120 πηρα αλλα απο τον χρονο και μετα ....... μακριαααααααααααα

 6. avatar !!!

  Ξεκίνησε καλά, αλλά στην πορεία "πιάστηκε" κοινό γνώρισμα...
  Με τόση "σαβούρα" πως ακόμα δεν έχει κλείσει;

 7. avatar Ορεστης

  Η mls ειναι εταιρία που βγάζει λογισμικά, φυσικά δεν κατασκευάζει και δεν συναρμολογεί στην Ελλάδα, όπως δεν κάνει καμία σοβαρή εταιρία που ανήκει στην Ευρώπη και στην Αμερική, ειναι μια εταιρια που πραγματικά φέρνει καινοτομίες εδώ και χρονια και απασχολεί δεκάδες Έλληνες προγραμματιστές (καλοπληρωμένους) και που τα 25 χρονια της ύπαρξης της εχει αλλάξει τρεις φορές εγκαταστάσεις ξεκινώντας απο ένα χώρο 60τ.μ., επειδή ειμαι του χώρου λέω το εξής : το service όλων των εταιριών τεχνολογίας πάσχει και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτο. Ειναι κρίμα πάντως να μιλάτε για μια εταιρια κόσμημα για την χώρα με τέτοια κακία. Για να προλάβω τον κλασικό ελληναρα ΟΧΙ δεν δουλεύω εκεί δεν ειμαι ΣΥΡΙΖΑ ούτε Χ.Α.

 8. avatar Χάρης Π.

  Η MLS σχεδιάζει τα smartphone στην Ελλάδα, δεν τα κατασκευάζει όμως. Η κατασκευή τους γίνεται στην Κίνα. Το MLS Onyx είναι κατασκυασμενο στη Κίνα με ενσωματωμένη πλακέτα πίσω από την οθόνη. Είχα κινητό εντός εγγύησης, μου χάλασε η flash memory του, το έστειλα και μου το διορθωσανε. Όταν έσπασε η οθόνη το έστειλα Θεσσαλονίκη αλλά το πήρα πίσω χωρίς να γίνει επισκευή. Ήταν εντός εγγύησης και μου ζητούσαν 150 ευρώ για να το επισκευασουν. ΝΤΡΟΠΗ. Είμαστε πολλοί ελληνες ηλεκτρονικοί μηχανικοί Τ.Ε. κινητής τηλεφωνίας και δικτύων ΗΥ που θα μπορούσαμε να εργαστουμε στην MLS και να την στηρίξουμε αν είχε εργοστάσιο κατασκευής κινητών, ταμπλετ, MLS πλοηγων στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα.

 9. avatar CRISS

  Αν είχαν ένα σοβαρό service θα ήταν μια χαρά. Αλλά επειδή για όλα φταίει ο πελάτης και όχι το δικό τους προϊόν μακριά και αγαπημένοι αν και έχω και πληρώνω ακόμα το πανάκριβο tablet magic τι στιγμή που έχω θέματα. ΜΑΚΡΙΑ και ας είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ αφού δεν σέβεται τον ΠΕΛΑΤΗ.

 10. avatar Johnkas

  Τοπροβλημα μας σαν Έλληνες είναι ότι δεν είμαστε επιχειρηματίες -επαγγελματίες γιατί όλοι αυτοί που γράφουν εδώ πέρα αν είχαν το σωστό service να τους αντιμετωπίζει σαν συνανθρώπους και όχι σαν κορόιδα θα ήταν όλοι ευχαριστημένοι παράδειγμα γιατί σε όλους αυτούς δεν έκανε αντικατάσταση του προϊόντος η 30% έκπτωση στην επόμενη αγορά μάλλον γιατί όλα θα ήταν εντάξει αλλά λιγότερο το κέρδος. ..

 11. avatar qwerty

  Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τη συσκευή μου mls smartphone (ανεξαρτήτως κόστους).

 12. avatar indian

  συγνωμη αλλα ειναι οτι πιο απαισιο κυκλοφορει , με το προσχημα του ελληνικου και οτι εχει καποια μοντελα με πληκτρα μονο για αυτα πουλαει οτι πουλαει

 13. avatar ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΟΥ

  χαχα
  μονο σαν αστειο μπορω να λαβω το συγκεκριμενο αθρο...
  τα MLS ΔΥΣΤΗΧΩΣ ειναι προιοντα πολυ χαμηλης ποιοτητας και δεν συγκρινοντε σε καμια περιπτωση με τα γνωστα brand του χωρου.
  ολα τα προιοντα ειναι made in china.

  1. avatar καποιος

   ΔΥΣΤΥΧΩΣ*

   1. avatar Κάποιος άλλος

    Επίσης "αθρο", "συγκρινοντε", κανένας τόνος ή διαλυτικά

 14. avatar Σάββας

  Είναι κινέζικο προϊόν χαμηλού κόστους με Ελληνικό rebranding. Λίγο να επενδύσουν σε πιο ακριβό κινέζο προμηθευτή θα εξαλείψουν το κακό όνομα που έχουν ως αξιοπιστία αλλά δυστυχώς δεν το βλέπω να γίνεται.

 15. avatar aplask

  ολα αυτα πολυ ωραια αλλα να μας πει υπευθυνα η MLS ΠΟΙA εταιρεια ειναι απο πισω που φτιαχνει το φασον??? δηλαδη τις πλακετες κ.τ.λ.π απο που τα παιρνει?και βεβαια αυτο το γεγονος δεν εχει τοσο βαρυνουσα σημασια οσο εχει η προοδος της ελληνικης αυτης εταιρειας

 16. avatar Gm

  Αγόρασα tablet θέλοντας να στηρίξω την προσπάθεια μίας Ελληνικής εταιρείας. Η θύρα USB χάλασε σε 15 ημέρες απο την αγορά. Αφού το πήγα 3 φορές στο service τελικά αναγκάστηκα να το επισκευάσω σε εξωτερικό ανεξάρτητο κατάστημα, πληρώνοντας βέβαια για την επισκευή. Δυστυχώς βλέποντας την αδιαφορία στο service (στην Αργυρούπολη) δεν θέλεις να αγοράσεις ξανά κάποιο προϊόν τους.

 17. avatar Κώστας

  Εχω ενα tablet IQ10 δυο χρονια τωρα και δουλευει τελεια, το χρησιμοποιω πανω απο 3 ωρες την ημερα.

  Ομως ενα εξαδελφος μου πηρε κινητο MLS του χάλασε στο εξάμηνο και δεν μπορεσαν ποτε να του το φτιαξουν, πηγε και στην θεσσαλονικη και δεν του μιλησε τεχνικος.

  Τωρα διαλεχτε περιπτωση. Νομιζω οτι ειναι θεμα τυχης, αν το πραμα παει στραβα δεν εχουν την δυναοτητα και οργανωση να το αντιμετωπισουν.

 18. avatar ithis

  Εγω εχω ενα navigator της lms και δεν εχει παθει τιποτα εδω κ χρονια! Ακομα λειτουργει κ ας το εχω πεταμενο απο δω κ απο κει! Μολις αλλαξω κινητο οπωσδηποτε θα παρω απο την ιδια εταιρεια! Ελληνικα προιοντα παιδια.. Μας εφαγε η ξενομανια.. Χασαμε τις δουλειες μας κ ακομα μυαλο δεν βαζουμε..

  1. avatar Νίκος

   Εντάξει καλά τα Ελληνικά κτλ, αλλά μην συγκρίνεις τώρα ποιότητα κατασκευής και λειτουργίας με τις τιτανοεταιρίες Apple,Samsung κτλ. Δεν υπάρχει σύγκριση να ξέρεις

   1. avatar Νικος Λ.

    H Apple ναι δεν πιάνεται. Την Samsung τι την ήθελες???

 19. avatar Κλεων

  Εγω πηρα ενα MLS...και δεν ξαναπεταω τα λεφτα μου σε τετοιο πραμα!
  Μπαταρια της μιας ημερας!
  Αλλα ενταξει...ειναι ελληνικο προιον και καλα!

 20. avatar Ευγένιος

  Άλλο που γίνεται το R&D και άλλο που γίνεται η σναρμολογηση. Στην Κίνα φτιάχνονται από IPHONE μέχρι τα κινητά του Ζερβουδακη. Εξαρτάται την ποιότητα που επιλέγεις. Αν και οι Κινέζοι δεν φημίζονται για αυτή. Πάντως καλή η mls από καινοτομίες, αλλά από υποστήριξη πάσχει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...