Η ελληνική βιομηχανία που έκανε γνωστή την σοκολάτα

Η ελληνική βιομηχανία που έκανε γνωστή την σοκολάτα

Η δημιουργία της ΙΟΝ από μια παρέα φίλων και η κατάκτηση της αγοράς με τα προϊόντα που πέρασαν στη συνείδηση των Ελλήνων

«ΙΟΝ αμυγδάλου η πρώτη σου αγάπη και παντοτινή»… με αυτό το σύνθημα που έγινε και τηλεοπτικό σποτ ξεκίνησαν όλα. Αυτή η αγάπη ήταν και το κίνητρο το οποίο οδήγησε στην δημιουργία μιας πετυχημένης επιχειρηματικής κίνησης που έκανε την σοκολάτα γνωστή σε όλη την Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν το 1930 όταν μια παρέα φίλων που έγιναν οι μέτοχοι της πήραν απόφαση να κάνουν πράξη μια πρωτότυπη για την εποχή ιδέα. Αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη παραγωγή γλυκίσματος και συγκεκριμένα της σοκολάτας. Ήταν η εποχή που η ευρωπαϊκή μόδα με την κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή στην καλή κοινωνία της τότε Αθήνας.

Με φιλοδοξία των μετόχων να γίνουν σοκολατοποιοί, ιδρύθηκε η ΙΟΝ η οποία πήρε το όνομα της από το όνομα του μενεξέ ή αλλιώς το «ίον το εύοσμον». Το εργοστάσιο της εταιρείας άνοιξε στο Νέο Φάληρο εκεί όπου βρίσκεται ακόμη και σήμερα. Το πρώτο καταστατικό της  δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου το 1930.

Η ένωση με την εταιρεία NASKO

Η παραγωγή στο εργοστάσιο του Φαλήρου ξεκινά και παρά το γεγονός ότι η επιχειρηματική προσπάθεια έγινε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα οι δουλειές πηγαίνουν καλά. Πέντε χρόνια μετά την ίδρυση της  ΙΟΝ, το 1935, ιδρύεται η NASKO η οποία ασχολείται με την παραγωγή καραμέλας και ζαχαρωτών όπως οι Baloo και οι O-MAMY. Ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος και ο Γιάννης Νασιόπουλος. Γιαυτό και ονόμασαν την εταιρεία NASKO από τα επίθετα τους σε αγγλικούς χαρακτήρες(NAS=Νασιόπουλος και KO=Κωτσιόπουλος).

Η ΙΟΝ με την Nasko ενώνονται και οι δύο άντρες γίνονται η ψυχή της όλης προσπάθειας.  Ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος κατάφερε έπειτα από μερικά χρόνια να εξαγοράσει το μεγαλύτερο μέρος από τις μετοχές των συνεργατών του και να γίνει ο κύριος μέτοχος. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 μπαίνει στην επιχείρηση ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, ανιψιός του τότε ιδιοκτήτη, παρέα με τον στενό του φίλο Γιώργο Καρκαζή.

Η εξαγορά του 24% από την  Kraft Jacobs Suchard

Το 1988 μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές η Kraft Jacobs Suchard καταφέρνει να αποκτήσει το 24,5% των μετοχών της ΙΟΝ οι οποίες δεν ανήκαν στους δύο ιδιοκτήτες. Σκοπός της ήταν να προχωρήσει και στην απόκτηση των υπόλοιπων μετοχών που αποτελούσαν τα μερίδια των  Γιάννη Κωτσιόπουλου και Γιώργου Καρκαζή. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ εφικτό καθώς οι ιδιοκτήτες της εταιρείας κατάφεραν να αγοράσουν εκείνοι το ποσοστό της Kraft Jacobs Suchard και έτσι να αποκτήσουν το 100% της εταιρείας τους.

Η «γέννηση» της ΙΟΝ αμυγδάλου

Η εταιρεία θα παράγει μια σειρά από προϊόντα με ένα όμως θα ταυτιστεί περισσότερο από όλα σε όλη την διαδρομή της. Και δεν είναι άλλο από την σοκολάτα ΙΟΝ αμυγδάλου, μια σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα που δημιουργήθηκε το 1947. Στο περιτύλιγμα της απεικονίζονται άνθη αμυγδαλιάς. Η εικόνα αυτή, με την ανθισμένη αμυγδαλιά, που έμεινε στην συνείδηση των καταναλωτών την συνοδεύει μέχρι και σήμερα. Το προϊόν κυκλοφορεί στην ίδια συσκευασία όλα αυτά τα χρόνια ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι διαφημίσεις που έχουν γυρισθεί για την συγκεκριμένη σοκολάτα.

Πετυχημένο προϊόν της εταιρείας θεωρείται και η σοκοφρέτα η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 10 Μαρτίου του 1976. Το 1993 η εταιρεία αποφάσισε να λανσάρει και τη σοκοφρέτα με φουντούκια.

Η εταιρεία προχώρησε και σε μια ακόμη καινοτομία στην ελληνική αγορά. Δημιούργησε την σειρά σοκολατών Break που ήταν η πρώτη τετράγωνη σοκολάτα ελληνικής παραγωγής σε συσκευασία με εύκολο άνοιγμα.

Το 1976, η ΙΟΝ δημιουργεί και λανσάρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σοκολατάκι με ένα ολόκληρο φουντούκι. Και έτσι «γεννήθηκε»  η NOISETTA.

Η επέκταση στα Βαλκάνια

Η ΙΟΝ αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και το 2001 ιδρύει την INTERIA A.E με έδρα το Konstinbrod, στη Σόφια της Βουλγαρίας. Η θυγατρική της εταιρεία ασχολείται με την παραγωγή της σοκοπάστας Nucrema.

Η ΙΟΝ σήμερα διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Νέο Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής), με υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και εξέλιξης νέων προϊόντων.

Εξάγει προϊόντα σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία αλλά και στις χώρες του Αραβικού κόλπου.

Το σύνολο των εργαζομένων της ξεπερνάει τους 970 ενώ ο τζίρος της αγγίζει τα 105 εκατομμύρια ευρώ κατατάσσοντας την μεταξύ των 60 μεγαλυτέρων βιομηχανιών στην Ελλάδα που είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.

Η ΙΟΝ παραμένει στο σύνολό της στα χέρια των οικογενειών Κωτσιόπουλου και Καρκαζή ενώ δεν εισήλθε ποτέ στο Χρηματιστήριο.

33
σχόλια
 1. avatar SALVERIO SALVATORE

  Η ΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ , ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ , ΟΧΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΗ ΑΛΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΓΑΡΙΑ ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΙΣΧΥΕΙ
  ΑΥΤΟ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ Ε-MAIL[...]com

  EYXΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!

 2. avatar Μαρία Ρ.

  Η καλύτερη !!!!!!}

 3. avatar Θανάσης Γεωργίου

  μια βλακεία άχρηστη. Μόνο σοκολάτα δεν είναι αυτό το πράγμα

  1. avatar Kostas73

   Ποια σοκολάτα σού αρέσει;
   Μήπως είσαι κομπλεξικος και σου λείπει και η γεύση;

 4. avatar Μαυρουδής

  Η μεγαλύτερος μου έρωτας!
  Σ αγαπώ ιον

 5. avatar Μαρω.

  Μοναδικη!η καλυτερη!

 6. avatar Μαρω.

  πολυ καλες ολες οιΙΟΝ.!!ΤΕΛΕΙΕΣ!!Οι αλλες μπροστα τους,ΤΙΠΟΤΑ..

 7. avatar Νικολιτσα.Β

  Ή.ΙΟΝ.ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ.ΚΑΙ.ΜΟΝΑΔΙΚΗ

 8. avatar αντωνης ευαγγελιδης

  σοκολατα ΦΛΟΚΑ γιατι δεν κυκλοφορει ;;;

 9. avatar ΜΙΧΑΗΛ Α. ΤΖΟΥΜΑΡΗΣ

  Η ΙΟΝ, προς τιμήν της, διατήρησε την κορυφαία ποιότητα σε όλα της τα προϊόντα.Της χαρίζω απλόχερα και χωρίς επιφυλάξεις, ένα πολύ μεγάλο «ΜΠΡΑΒΟ».

 10. avatar ΜΙΧΑΗΛ Α. ΤΖΟΥΜΑΡΗΣ

  ΙΟΝ μικρός,ΙΟΝ και μεγάλος.........ΙΟΝ πάντα

  ΜΙΧΑΗΛ Α. ΤΖΟΥΜΑΡΗΣ
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

 11. avatar ΔημήτρηςΚ

  Λατρεμένη σοκολάτα.Όπως λέει και ο φίλος πιο πάνω πολύ καλύτερη απο κάτι σοκολάτες τύπου λάκτα.Όσο για τα Noisetta επίσης το καλύτερο δώρο.Εννοώ για τον εαυτό μας.:p

 12. avatar Χριστινα

  Απλα καταπληκτικη!!! Τι ελβετικες σοκολατες !! Η ΙΟΝ δεν συγκρινεται!!

 13. avatar Kat

  Πότε δεν μου άρεσε....το ότι είναι ελληνική δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και καλη

  1. avatar Κώστας Λούπινος

   Και το ότι δεν άρεσε σε εσάς δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλή.

  2. avatar Χριστόφορος1976

   Τότε δεν έχεις γούστο ή αίσθηση της γεύσης.Σε πληροφορώ ότι ο αδελφός μου που σπούδαζε στην Ελβετία (συγκεκριμένα στην Λοζάνη), τον φιλοξενούσε μία ελβετική οικογένεια ένα μικρό διάστημα και τους στείλαμε σοκολάτες ΙΟΝ γάλακτος και αμυγδάλου, είχαν ξετρελαθεί έδωσαν και σε γνωστούς τους και απλώς είπανε ότι είναι πολλά επίπεδα ανώτερη σε ποιότητα και από την ποιο ακριβή Ελβετική σοκολάτα!Τους εντυπωσίασε το άρωμα και η γεύση...

 14. avatar Stefanos Adamou

  Μη τρελλαθούμε τελείως πια!
  Σοκολάτα κατασκευασμένη χωρίς φυσικά υλικά. Αν κάποιος γνωρίζει τι σημαίνει καλή σοκολάτα την αγοράζει μια φορά. Πολύ γλυκιά (για να καλύπτονται οι ατέλεις της και για να είναι πιο ‘εύκολη’ γευστικά) και σίγουρα με ελάχιστο ποσοστό φυσικής κακαόμαζας.
  Χαιρετισμούς

  1. avatar ΜΙΧΑΗΛ Α. ΤΖΟΥΜΑΡΗΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

   Φίλε μου μην γίνεσαι υπερβολικός. Η ιδανική σοκολάτα (με φυσικά,αγνά υλικά κ.λ.π.) βεβαίως έχει τις διαφορές της από τις σοκολάτες του εμπορίου, αλλά η τιμή της είναι τέτοια που δεν μπορείς να την αγοράσεις. Η ΙΟΝ λοιπόν έχει την καλύτερη εμπορική
   ποιότητα.-

  2. avatar Χριστόφορος1976

   Μάλλον δεν έχεις ιδέα από καλή σοκολάτα.

 15. avatar Μελπομενηκωτουλα

  Γιατην ιον κανενα σχολειο

 16. avatar Μελπομενηκωτουλα

  Σαν την ιον καμια να ειχα μια αμυγδαλου και τι δεν θα εδινα

 17. avatar Bacardiman

  Η καλύτερη εταιρεία στο χώρο της. Κ το σημαντικοτερο ΕΛΛΗΝΙΚΉ... Συγχαρητήρια κ ένα μεγάλο μπράβο..

 18. avatar Μίκη

  Σοκολάτα αμυγδάλου 'ΙΟΝ'..... Μία κ μοναδική

 19. avatar Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ

  Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΑΝ ΑΥΤΗ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ. ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!!!!!! ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΓΛΥΚΎΤΑΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!! ΜΠΡΑΒΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ. ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΘΑΝΑΤΗ.

 20. avatar Ada

  Η καλύτερη σοκολάτα με σταθερή ποιότητα ,προσιτή τιμή και εκπληκτική γεύση..πάντα ξυπνάει αναμνήσεις..!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...