Στο ορφανοτροφείο έμαθε να φτιάχνει παιδικές χαρές και σήμερα έχει 3 εταιρείες

Στο ορφανοτροφείο έμαθε να φτιάχνει παιδικές χαρές και σήμερα έχει 3 εταιρείες

Σήμερα, τα παιχνίδια που κατασκευάζει, χαρίζουν ξεγνοιασιά σε παιδάκια σε σχολεία και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο

Είναι ένα από εκείνα τα θέματα συζήτησης που δεν είχες φανταστεί ποτέ ότι θα έκανες με τους φίλους σου πριν γίνεις γονιός (κι εκείνοι το ίδιο)… Όταν όμως βλέπεις ένα παιδάκι να χαίρεται τόσο πολύ παίζοντας σε μια παιδική χαρά, πολλές φορές σου έρχεται – με κάποια ευγνωμοσύνη, δεν το κρύβω, για τη βοήθεια και τις στιγμές ηρεμίας που σου προσφέρει στο δύσκολο έργο που λέγεται «μεγαλώνω ένα παιδί» - η διερώτηση «μα ποιος σκέφτηκε να φτιάξει ένα τέτοιο παιχνίδι;», πολύχρωμο και ευφάνταστο, που εξάπτει η φαντασία του μικρού εξερευνητή που μόλις έχει αρχίσει να ανακαλύπτει τον κόσμο. Και μετά το συζητάς και με τους φίλους σου και διαπιστώνεις ότι πολλές φορές έχουν αναρωτηθεί το ίδιο.

Ε, λοιπόν, μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω την ιστορία ενός τέτοιου ανθρώπου! Και μάλιστα από τον ίδιο...

Γράφει η Λήδα Δεληγιάννη

«Iris Toys» έγραφε το μεταλλικό ταμπελάκι πάνω σε μια τραμπάλα που με οδήγησε να μάθω την ιστορία του κ. Πυθαγόρα Κουνατίδη. Ο οποίος έμαθε την τέχνη της παιδικής χαράς (με την κυριολεκτική έννοια της φράσης αλλά και με τον τρόπο που τη χρησιμοποιούμε συνήθως) μέσα στο ορφανοτροφείο όπου έζησε.

Γεννήθηκε το 1949 στο αρχαίο Δίον στην Κατερίνη. Όταν γεννήθηκε ο κ. Πυθαγόρας, την οικογένεια του φιλοξενούσε μια οκταμελής οικογένεια Βλάχων που ζούσε στην Κατερίνη.

Ήταν ακόμη μικρό παιδάκι όταν μεταφέρθηκε στο ορφανοτροφείο «Αριστοτέλης», στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Το ίδρυμα - «άσυλο» όπως το έλεγαν οι κάτοικοι της γύρω περιοχής- ήταν οργανωμένο και σαν τεχνική σχολή. Εκτός από στέγη και τροφή, πρόσφερε στα παιδιά που φιλοξενούσε και τη γνώση διάφορων τεχνών. Το «μάθε τέχνη και άστηνε…» βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην ιστορία του κ. Πυθαγόρα, εκτός από το «άστηνε».

Στον – τότε- μικρό Πυθαγόρα άρεσε πολύ να φτιάχνει πράγματα με τα χέρια του. Συνδυάζοντας διάφορες τεχνικές που διδάσκονταν στις σχολές του ορφανοτροφείου, έμαθε να κατασκευάζει όργανα για παιδικές χαρές. Μάλιστα γρήγορα οι κατασκευές του εξόπλισαν κρατικούς παιδικούς σταθμούς. Μέχρι σήμερα, ακολουθεί το ίδιο επάγγελμα.

Η μόνη περίοδος που διέκοψε τη δουλειά αυτή ήταν τα πέντε χρόνια που έφυγε στο Τορόντο του Καναδά ως μετανάστης. Εκεί δούλεψε σε ένα εργοστάσιο παρασκευής σοκολάτας (άλλη παιδική χαρά αυτή!) ως μηχανικός.

Είχε νοικιάσει κι ένα μικρό χώρο και, όταν σχολούσε από τη δουλειά του, έκανε βόλτες μαζεύοντας καναπέδες και πολυθρόνες που έβρισκε πεταμένα στα σκουπίδια. Ξήλωνε τα υφάσματα και κρατούσε τους σκελετούς των επίπλων με τα ελατήρια, τα έντυνε με καινούρια υφάσματα και τα πουλούσε σε χαμηλές τιμές σε άλλους Έλληνες μετανάστες που ζούσαν εκεί.

Για να συμπληρώνει το εισόδημα του, τα καλοκαίρια, από Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, πήγαινε τα βράδια μαζί με άλλες οικογένειες Ελλήνων και Κινέζων 70-80 μίλια μακριά, σε φάρμες, όπου μαζεύανε σκουλήκια τα οποία πουλούσαν ως δολώματα σε ψαράδες, προς 15 δολάρια το κουτί.

Σε ηλικία 28 ετών επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου έπιασε και πάλι το νήμα της τέχνης του, και άνοιξε τη δική του επιχείρηση που έφτιαχνε όργανα για παιδικές χαρές.

Σήμερα έχει τρεις δικές του επιχειρήσεις. Οι δυο βρίσκονται στην Ελλάδα και απασχολούν 20 εργαζόμενους και άλλη μια στη Βουλγαρία, που έχει πέντε εργαζόμενους.

Μάλιστα, πριν από 5 χρόνια άνοιξε και μια επιχείρηση στην πρωτεύουσα της επαρχίας του Ιρακινού Κουρδιστάν, την Ερμπίλ, όπου εργάζονταν πέντε Έλληνες και αρκετοί ντόπιοι. Όμως, η πολύπαθη γη του Ιράκ και η περιοχή του Κουρδιστάν, γνώρισε την ίδια περίοδο ακόμη μια από τις «πληγές» της, που ακούει στο όνομα Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Έτσι, η επιχείρηση αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο.

Τα παιχνίδια που παράγουν οι εταιρείες του κ. Κουνατίδη εξάγονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κουβέιτ, στην Ιταλία, στην Ρουμανία, στην Κύπρο και σε άλλα κράτη, ενώ υπήρξε πρόταση συνεργασίας ακόμη και από την Κίνα.

Επιπλέον έχει εξοπλίσει δωρεάν όλα τα σπίτια του «Χαμόγελου του Παιδιού», με τα είδη που παράγουν οι επιχειρήσεις του. Σε συνεργασία με την Εκκλησία έχει προσφέρει δωρεές παιχνιδιών σε πολλά άλλα ορφανοτροφεία της Ελλάδας και της Βουλγαρίας αλλά και σε συνεργασία με τον Πατριάρχη Αφρικής, προσέφερε όργανα παιδικής χαράς για να εξοπλιστούν σχολεία στην κεντρική Αφρική.

Όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Κουνατίδης στο news.gr, επιλέγει να συνεργάζεται με εξωτερικούς συνεργάτες, από τους οποίους προμηθεύεται διάφορα εξαρτήματα για την κατασκευή των προϊόντων του, με στόχο να στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας.

Πρόσφατα, έβαλε τις επιχειρήσεις του στο πρόγραμμα «Επιχειρούμε Έξω», προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα του σε όλο τον κόσμο.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο news ο κ. Κουνατίδης και οι συνεργάτες του

7
σχόλια
 1. avatar βασιλικη

  Συγχαρητήρια! !!
  Δεν έχω λόγια,συνεχίστε να χαρίζετε χαμόγελα με το έργο σας στα μικρά παιδιά! !!

 2. avatar Αρετη

  Ειστε ενα φωτεινο παραδειγμα στην δυσκολη εποχη μας.

 3. avatar Αρετη

  Ειστε ενα φωτεινο παραδειγμα στη δυσκολη εποχη μας
  ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!

 4. avatar Παύλος Π Νούνης

  Χαίρομαι αγαπητέ αδελφέ Αριστοτελιτη Πυθαγόρα μας ενώνουν κοινές ρίζες!!!
  1969 1974 στον Αριστοτέλη και εγώ πέρασα από τον Δαμπαλα Χρήστο και βέβαια από τον Παντελή Βαφείδη....
  Έχουμε τον Σύλλογο Αποφοίτων που ελπίζω να το ξέρεις....
  Συγχαρητήρια για το έργο σου
  Παύλος Π Νούνης
  dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 5. avatar Τερέζα Δαμαλιτου

  Μπράβο!παράδειγμα για όλους!

 6. avatar Γιαννης-Αγιαννης

  Μπραβο σας,θα ηθελα να σας σφιξω το χερι,εισθε αξιεπαινος απο καθε πλευρα.Συνεχιστε το θεαρεστο εργο σας.Υποψιαζομαι οτι εισθε και "ολιγον " Ποντιος.Εσεις οι Ποντιοι ετσθε δαιμονιοι [με την καλη εννοια του ορου] το λεγω.Keep going .

Παρακαλούμε περιμένετε ...