Ποιοι είναι οι Bill Hewlett και David Packard που άγγιξαν τα δισεκατομμύρια

Ποιοι είναι οι Bill Hewlett και David Packard που άγγιξαν τα δισεκατομμύρια

Η εταιρεία τους έδωσε στον Bill Gates την πρώτη του δουλειά

Σήμερα, η Silicon Valley στην Καλιφόρνια είναι παγκοσμίως γνωστή ως η Μέκκα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Πολλές από τις νέες εταιρείες του Palo Alto, όπως η Google και το Facebook, έχουν γίνει παγκόσμιες υπερδυνάμεις. Ωστόσο, η γέννηση του Palo Alto δεν σηματοδοτείται από τη γέννηση του Διαδικτύου. Στην πραγματικότητα, στην περιοχή υπήρχαν νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογίας ήδη από τη δεκαετία του 1930.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Το 1938, δύο φίλοι από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ αγόρασαν από κοινού ένα γκαράζ και στέγασαν σε αυτό μία από τις πρώτες εταιρίες πληροφορικής και τεχνολογίας στον κόσμο: την HP. Η ιστορία της Hewlett Packard είναι η ιστορία δύο νεαρών ανδρών με πάθος για την τεχνολογία. Αυτοί οι δύο άνδρες ήθελαν να κάνουν τη διαφορά όχι μόνο στον κόσμο των ηλεκτρολόγων μηχανικών αλλά και στον κόσμο των επιχειρήσεων. Σήμερα, η HP διατηρεί μια σταθερή πρωτιά και στέκεται στην κορυφή της λίστας του Fortune 500. Η HP έχει διατηρήσει το πάθος για καινοτομία των ιδρυτών της, Bill και Dave. Συνεχίζει να δημιουργεί πρωτοποριακά προϊόντα που πωλούνται σε όλο τον κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν από ένα γκαράζ

Ο Bill Hewlett και ο Dave Packard ήταν ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, πτυχιούχοι του διάσημου Πανεπιστημίου του Στάνφορντ το 1935. Μετά τις σπουδές, ο Hewlett έκανε μεταπτυχιακό, αποφοιτώντας το 1936 με Master από το MIT και στη συνέχεια επέστρεψε στο Στάνφορντ.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Packard έφυγε για το Κολοράντο της Καλιφόρνια, αλλά γρήγορα μετακόμισε για να πάρει μια θέση στην General Electric στη Νέα Υόρκη. Ο Packard επέστρεψε στο Στάνφορντ μετά από μερικά χρόνια. Στη συνέχεια πήρε μεταπτυχιακό στην ηλεκτρική εφαρμοσμένη μηχανική από το Στάνφορντ.

Οι δύο φίλοι, που με τα χρόνια έγιναν κολλητοί, ταυτίζονταν στην ακόρεστη έρευνα στον τομέα των ηλεκτρονικών. Έτσι, επιστρέφοντας στο Στάνφορντ ξεκίνησαν τη δική τους επιχείρηση. Ο μέντοράς τους Fred Terman, καθηγητής του Στάνφορντ, γνωστός και ως «Πατέρας της Silicon Valley», συμβούλευσε τους δύο νέους για το νέο τους εγχείρημα.

Η εταιρία Hewlett Packard γεννήθηκε σε ένα γκαράζ στο Palo Alto το 1938, με αρχικό κεφάλαιο 538 δολαρίων που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι δύο φίλοι. Λόγω οικονομίας στέγασαν τα νέα τους γραφεία στο γκαράζ πίσω από το σπίτι του Packard. Όταν ήρθε η ώρα να επιλέξουν ονομασία για την έναρξη της εταιρείας, ήταν δύσκολο να αποφασιστεί ποιο επώνυμο θα έμπαινε πρώτο. Hewlett Packard ή Packard Hewlett; Δεν ήταν εύκολη επιλογή, για αυτό και έστριψαν ένα νόμισμα και η θεά τύχη αποφάσισε Hewlett Packard. Χωρίς να ξεχάσουν ποτέ από που ξεκίνησαν, έχτιζαν μέρα με τη μέρα την αυτοκρατορία τους. Άρχισαν να δίνουν μπόνους στο προσωπικό τους ήδη από το 1940, και ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που είχε ιατρικές καλύψεις για τους υπαλλήλους τους. Άρχισαν επίσης να χορηγούν φιλανθρωπικές οργανώσεις από πολύ νωρίς. Έκαναν την πρώτη τους δωρεά το 1940.

Το 1938, η HP δημιούργησε το πρώτο προϊόν της. Το προϊόν ήταν ένας ακριβής ταλαντωτής ήχου. Ανέπτυξαν ένα μηχάνημα με βάση τα αποτελέσματα της διατριβής μάστερ του Hewlett, το οποίο χρησιμοποιούνταν για τη δοκιμή συστημάτων ήχου, όπως τηλέφωνα, ραδιόφωνα και στερεοφωνικά. Ονομάστηκε μοντέλο HP 200Α. Οι ταλαντωτές ήταν τόσο καλά σχεδιασμένοι ώστε ο Walt Disney παρήγγειλε οκτώ του μοντέλου 200B για να ελέγξει τον ήχο στους κινηματογράφους.

Το 1940, η HP φεύγει από το γκαράζ πίσω από το σπίτι του Packard και μεταφέρεται σε ένα νοικιασμένο χώρο γραφείων. Ο χώρος γραφείου ήταν στη Page Mill Road στο Palo Alto. Αυτός ο νέος και σαφώς μεγαλύτερος χώρος ήταν μόνο το πρώτο τους βήμα για τη δημιουργία μία από τις πρώτες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley.

Παρά το γεγονός ότι η HP είχε φύγει από γκαράζ αυτοκινήτου, αυτός ο χώρος δεν ξεχάστηκε. Το 1985, το γκαράζ της HP έγινε για την πόλη του Palo Alto ορόσημο και δύο χρόνια αργότερα, το 1987, χαρακτηρίστηκε ως «Ιστορικό Μέρος της Καλιφόρνιας με το No 976».

Β Παγκόσμιος Πόλεμος

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Hewlett Packard έτρεχε κατά κύριο λόγο από τον Packard. Ο ίδιος προσφέρθηκε να οδηγήσει την εταιρεία και να την κρατήσει ζωντανή μόνος του όταν ο Hewlett στάλθηκε να πολεμήσει στην Ευρώπη. Ο Hewlett υπηρέτησε ως αξιωματικός του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και μετά το τέλος του πολέμου, το 1947, επέστρεψε στην εταιρεία.

Ωστόσο, η Hewlett Packard συνέχισε κανονικά και κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Η καθυστερημένη είσοδος της Αμερικής στον πόλεμο τους έδωσε τον χρόνο που οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν κατάφεραν να έχουν. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπήκανε στον πόλεμο, η HP ήταν απασχολημένη με παραγγελίες που είχαν από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για έργα που σχετίζονταν με την άμυνα. Τα έργα αυτά βοήθησαν στην πρόωρη επιτυχία της εταιρείας. Από το 1943, τα αμυντικά πρότζεκτ είχαν αυξήσει τις πωλήσεις της HP σε 1 εκατομμύριο δολάρια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η ανάπτυξη της HP επεκτάθηκε στην καινοτομία εκτός του ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Το επιπλέον κεφαλαίο που η εταιρεία είχε πλέον στη διάθεσή της, της επέτρεψε να παρέχει ασφάλεια υγείας στο σύνολο των εργαζομένων της. Αυτό ήταν μόνο ένα από τα πολλά προνόμια που η Hewlett Packard προσέφερε στους υπαλλήλους της. Οι μισθοί περιλάμβαναν ένα γενναιόδωρο σύνολο παροχών που ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο στις επιχειρήσεις εκείνη την εποχή.

Μετά το τέλος του πολέμου, η ανάγκη για αμυντικές παραγγελίες σε έργα μεγάλης κλίμακας άρχισαν να μειώνονται. Δεν υπήρχε ανάγκη για μεγάλης κλίμακας τεχνολογία αντι-ραντάρ. Ωστόσο, η νέα αγορά ηλεκτρονικών ειδών άνοιξε νέο πεδίο στη HP για να συνεχίσει σταθερά και ανοδικά στην οδό της επιτυχίας. Ήδη από το 1943 η HP είχε ασχοληθεί με την ανάπτυξη των μικροκυμάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξελιχτεί μετά τον πόλεμο σε μια από τις ηγετικές δυνάμεις στο χώρο της ηλεκτρονικής και στις γεννήτριες σήματος.

Η ανάπτυξη κατά την περίοδο του πολέμου σήμαινε ότι η HP έπρεπε να κάνει ανακατατάξεις στην εταιρεία. Αυτή η διαδικασία συνέβη το 1947. Στις 18 Αυγούστου ο Dave Packard ονομάστηκε πρόεδρος της νεοσυσταθείσας εταιρείας HP και ο Bill Hewlett ονομάστηκε αντιπρόεδρος. Ο Dave παρέμεινε πρόεδρος μέχρι το 1964, όταν εξελέγη Διευθύνων Σύμβουλος, και ο Bill μετονομάστηκε πρόεδρος.

Η ανάπτυξη του 1950

Το 1950 ήταν μια περίοδος σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης για τις βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο. Η HP επεκτάθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, και το προσωπικό της αυξήθηκε. Εκείνη τη χρονιά θεμελιώθηκε το Palo Alto ως κέντρο τεχνολογίας στον κόσμο. Μόλις δέκα χρόνια πριν, το ήσυχο Palo Alto ήταν απλά μια μικρή πόλη κοντά σε ένα διάσημο πανεπιστήμιο. Η εισροή χρημάτων και η έκρηξη του πληθυσμού αποτέλεσε τη βάση της σημερινής ευημερούσας πόλης που πλέον είναι παγκοσμίως γνωστή ως Silicon Valley.

Όσο η σειρά προϊόντων της HP μεγάλωνε, η τεχνολογία τους έγινε πιο καινοτόμα από ποτέ. Το 1951, επινόησε μια υψηλής ταχύτητας αριθμομηχανή. Κυκλοφόρησαν επίσης έναν παλμογράφο το 1956. Τα προϊόντα αυτά σηματοδότησαν την αρχή μιας μεγάλης σειράς προϊόντων που η HP πούλησε με επιτυχία σε ερευνητές και μηχανικούς σε όλο τον κόσμο.

Μια δεκαετία μετά έγινε ανώνυμη εταιρεία με την κάθε μετοχή της να πωλείται για 16 δολάρια. Υπήρχαν δύο βασικά κίνητρα πίσω από αυτή την κίνηση. Η πρώτη ήταν για τον Hewlett και τον Packard, να μοιράσουν το μερίδιό τους. Το δεύτερο ήταν να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους τη συμμετοχή τους στην εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, της ανάπτυξης και της επέκτασης, η HP ανέλαβε μια νέα αποστολή και κατεύθυνση. Υπό την ηγεσία του Dave και του Bill, η εταιρεία διέπεται από μια φιλοσοφία την οποία ονόμασαν «The HP Way». H νέα φιλοσοφία διαχείρισης έδινε στην διοίκηση της εταιρείας την αυτονομία που απαιτείται για να είναι παραγωγικοί. Για παράδειγμα, δεν χρειαζόταν έγκριση για να αναπτυχθούν νέα σχέδια. Αυτή η νέα εταιρική φιλοσοφία εκτεινόταν σε επτά διαφορετικές κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές αφορούσαν την: ανάπτυξη, διαχείριση, τους ανθρώπους, την ιθαγένεια, το κέρδος, τους πελάτες και τομείς ενδιαφέροντος. Οι ιδρυτές ήξεραν ότι για την εταιρεία τους έπρεπε να συνεχίσουν να είναι καινοτόμοι στον τομέα των ηλεκτρονικών ειδών, και θα έπρεπε να στραφούν μακριά από το παραδοσιακό ύφος της διαχείρισης.

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές δεν αρχίζουν, ούτε τελειώνουν με τις δομές διαχείρισης. Η HP ήταν επίσης η πρώτη εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες που πρόσφερε στους εργαζομένους της ευέλικτο ωράριο εργασίας.

Η επέκταση του 1960

Εάν το 1950 ήταν μια περίοδος ανάπτυξης, τότε το 1960 ήταν μια περίοδος επικής επέκτασης. Το 1961, η HP εισηχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για πρώτη φορά.

Το 1962, η HP συνεργάζεται με την Yokogawa Electric για την ανάπτυξη προϊόντων για την αγορά της Ασίας. Το εν λόγω κοινό εγχείρημα δεν είχε την αναμενόμενη ​​επιτυχία. Τα προϊόντα ήταν υψηλής ποιότητας, ωστόσο, υπήρχαν σημαντικές δαπάνες που εμπλέκονταν στη δημιουργία προϊόντων στην Ιαπωνία. Το 1999, η HP αγόρασε πίσω τις μετοχές της Yokogawa Electric.

Η HP είδε αρκετές τεχνολογικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960.

Το 1966, η HP παρουσίασε το πρώτο της υπολογιστή. Εκείνος ο υπολογιστής δεν έμοιαζε με τους προσωπικούς υπολογιστές που έχουμε σήμερα. Ο πρώτος HP υπολογιστής πωλήθηκε στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole. Το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole είναι το μεγαλύτερο ανεξάρτητο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον χρησιμοποίησαν σε ένα από τα ερευνητικά σκάφη τους για πάνω από μια δεκαετία.

Ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής έκανε την εμφάνισή του μόνο δύο χρόνια αργότερα. Το 1968, η HP κυκλοφόρησε έναν επιτραπέζιο επιστημονικό αριθμητή. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία ήταν η βάση για τον πρώτο βασικό προσωπικό υπολογιστή.

Silicon Valley: η συνεχής καινοτομία

Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, ο Dave Packard αφήνει τη HP για να δουλέψει ως Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας του Ρίτσαρντ Νίξον. Ο Bill Hewlett ανέλαβε υπεύθυνος της εταιρείας για μερικά χρόνια. Ωστόσο, επέστρεψε στην εταιρεία το 1972 και επανήλθε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της HP. Και οι δύο άνδρες είχαν την ηγεσία της εταιρείας τους για αρκετές δεκαετίες και άρχισαν να πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης. Ωστόσο, δεν άφησαν τα 60 τους χρόνια να τους... αποστρατεύσουν. Ο Hewlett παρέμεινε ενεργός στην εταιρεία μέχρι το 1987 και ο Packard αποσύρθηκε το 1993.

Η εταιρεία παρουσίασε το HP-75C το 1982, και έγινε ο πρώτος υπολογιστής χειρός της εταιρείας. Το μηχάνημα θα μπορούσε να συνδεθεί με εκτυπωτές και μονάδες κασέτας και είναι ο πρόδρομος του mobile computing. Η καινοτομία αυτή ακολουθήθηκε από την πρώτη οθόνη αφής PC το 1983 και το πρώτο φορητό υπολογιστή τους το 1984. Οι πρώτοι υπολογιστές βγήκαν στην αγορά το 1995.

Η εκτύπωση έγινε ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της αγοράς πωλήσεων της HP. Το σύστημα εκτύπωσης ThinkJet έκανε το ντεμπούτο του το έτος 1984. Η HP είχε καταφέρει να αλλάξει την εκτύπωση σε μια λειτουργία που θα μπορούσε να γίνει από ένα γραφείο. Το 1988, η Deskjet έφερε το μελάνι εκτύπωσης στην αγορά. Το 1991, η HP ξεκίνησε ένα νέο μοντέλο Deskjet που έκανε την έγχρωμη εκτύπωση εφικτή για σπίτια και μικρές επιχειρήσεις.

Η ανάπτυξη της HP ήταν μία από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Bill Hewlett και ο Dave Packard κατάφεραν να αλλάξουν τον κόσμο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και τον τρόπο που οι επιχειρήσεις τρέχουν.